Cazinoul din Constanta este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orasului si este situat pe faleza. A fost construit in perioada 1908-1910, in stilul Art Nouveau, pe amplasamentul unui alt loc de petreceri, ce fusese realizat pe structura din lemn. A fost inaugurat in prezenta principelui Ferdinand. Avand in vedere costurile mari de intretinere a cladirii, in anul 1911 s-a autorizat practicarea jocurilor de noroc. Cazinoul era un loc exclusivist, luxos, cu candelabre, covoare si mobilier foarte scumpe. In timpul Primului Razboi Mondial, a functionat ca spital, revenind la destinatia sa initiala in perioada interbelica. Aflat astazi in paragina, Cazinoul vegheaza tarmul marii, asteptand sa-si recapete stralucirea de odinioara.
La intersectia Bulevardului Tomis cu strada Traian se afla Muzeul de Arta Populara. Cladirea acestuia a fost construita in anul 1893 si a servit pentru o perioada de timp ca sediu al Primariei, fiind denumita Palatul Comunal. Un pas important catre transformarea in muzeu a fost in 1975, cand s-a organizat prima expozitie. Astazi, Muzeul de Arta Populara din Constanta adaposteste un patrimoniu impresionant, alcatuit din peste 15.000 de exponate, care ilustreaza cultura folclorica din diferite colturi ale tarii.
Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie este a doua institutie de profil, ca marime, dupa Muzeul National de Istorie al Romaniei din Bucuresti. Impunatoarea cladire a muzeului, situata in Piata Ovidiu, a fost construita la inceputul secolului XX, fiind in prezent monument istoric. Constructia a servit ca sediu al Primariei pana in anul 1977, cand a fost inaugurat Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie. Acesta detine un patrimoniu impresionat, format din peste 430.000 de obiecte care dateaza din paleolitic pana in epoca moderna. Este unul dintre cele mai bogate muzee din tara. Complexul muzeal este completat de Edificiul Roman cu Mozaic, un monument istoric unic in Europa de Est.
Casa cu lei, ridicata de un bogat armator armean, Dicran Emirzian, inainte de celebrul Cazino, si-a luat numele de la leii ce troneaza pe capitelurile celor patru coloane ale cladirii. Edificiul ce impresioneaza prin arhitectura impunatoare, cu detalii fascinante, este situat in imediata vecinatate a Moscheii Carol I. Casa cu lei a functionat ca locuinta, banca, hotel, restaurant, dar si ca un loc controversat, unde si-au gasit adapost numeroase idile ale vremii.
Constructie importanta, impresionanta prin dimensiuni si arhitectura, Palatul Arhiepiscopal a fost construit incepand cu anul 1925. Intre anii 1957 si 1977, la Palat a functionat Muzeul de Arheologie. Acesta a fost mutat ulterior in constructia din Piata Ovidiu. Pana in 1998, in cladire a functionat Biblioteca Judeteana. De atunci, palatul a redevenit resedinta Arhiepiscopiei Tomisului. Sunt multe edificii unice in Romania pe langa care n-ar trebui sa trecem nepasatori! Insa multe dintre aceste cladiri, pentru a-si recapata stralucirea de altadata, au nevoie urgenta de restaurare! Sa speram doar ca nu se va uita de ele si ca noile constructii nu le vor sufoca! (Oana-Nicoleta Rosu)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Cladiri_istorice_in_Constanta/1]}