Exista mai multe feluri de a merge la cumparaturi. Poti merge sa cumperi in fuga un pachet de tigari sau o paine. Poti merge la un hipermarket pentru a-ti face aprovizionarea pe saptamana viitoare. Dar poti merge de asemenea la plimbare si, eventual, sa si cumperi ceva… Ikea reprezinta nu numai un concept nou de mobilier usor de transportat si pe care il montezi singur acasa. Nu numai o oferta integrata de mobilier si de accesorii, practic de tot ceea ce ti-ar putea fi de folos in casa sau la birou. De la vase de bucatarie la jucarii pentru copil sau accesorii de birou. Ikea reprezinta mult mai mult decat atat! Reprezinta in primul rand un fel de promenada… O expozitie si un spatiu in care fantezia este stimulata sa se joace liber. Este intr-un fel chiar un gen de promenada interioara prin universul propriilor lumi posibile.
Zecile de camere mobilate si aranjate pana la cele mai mici detalii sunt tot atatea provocari, tot atatea moduri de a-ti proiecta viata. Pentru ca fiecare aranjament poarta cu sine o anumita caldura, deruleaza parca un posibil film al carui scenariu este doar sugerat pentru ca defasurarea sa vina de la tine. Este in fond un gen de provocare pentru a te cunoaste mai bine. Pentru a-ti cunoastele vise, asteptarile, neimplinirile ce ti-au ramas deocamdata necunoscute, dar pe care, aflandu-le, te vei simti implinit. Fiecare reprezentand o posibila optiune de viata. Un mod de a-ti concepe viata si relatiile de familie sau pe cele de birou.
Fiecare noua vizita la Ikea este o noua provocare de a-ti reproiecta propria ta asezare in viata, este o noua provocare de a-ti regandi propriile proiecte si a-ti reanaliza propria personalitate. Si toate acestea nu la modul grav si de cele mai multe ori atat de neplacut pe care l-ar presupune o discutie cu un consilier, fie acesta un parinte, un psiholog sau chiar un prieten de incredere. Nu! La Ikea totul vine de la sine. Simplu. Chiar banal de simplu. Si tocmai de aceea atat de placut si de relaxant. Este locul in care ideile iti vin in mod natural, aproape fara sa stii, chiar atunci cand ai nevoie de ele. Este o forma de relaxare, dar si de autocunoastere care iti este oferita cadou.
De cele mai multe ori la Ikea mergi pentru prima data din curiozitate. Pentru ca Ikea este un fel de fenomen social… Apoi mergi la Ikea in mod spontan, fara un motiv anume sau sub cele mai felurite pretexte. Doar rareori mergi tintit dorind cu adevarat sa cumperi ceva. Asta nu inseamna ca intrand la Ikea pleci cu mana goala. Sunt mult prea multe lucruri care iti fac cu ochiul pentru a rezista si a nu cumpara pana la urma ceva, macar o floare sau o specialitate suedeza.
Este apoi restaurantul… Intr-un fel e socant cum, in simplitatea lui, poate atrage atata lume. Dar si acesta se bucura de un firesc al lui. Este atat de bine integrat in ansamblu incat parca te ajuta pentru o jumatate de ora sa locuiesti cu adevarat, sa explorezi cu adevarat o parte mai profunda si mai intima a acestui irezistibil spatiu proiectiv pe care il reprezinta Ikea. Si nu este exclus ca acest aproape inexplicabil succes al proiectului Ikea sa provina din faptul ca, inainte chiar ca acesta sa reprezinte un proiect de facut bani, el reprezinta proiectul de viata al unui om.
Patronul Ikea, Ingvar Kamprad, era decretat inainte de criza de catre revista Forbes drept cel mai bogat om din Europa, cu o avere aproximata la 31 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, la cei peste 80 de ani ai sai, suedezul duce o viata extrem de modesta, locuind intr-o casa mobilata cu produse Ikea asamblate chiar de el. Astfel, Ikea nu reprezinta un concept artificial gandit doar pentru a produce bani, ci este mult mai mult decat atat. Ikea reprezinta chiar un mod autentic de a concepe viata. (Niculina)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Povesti_de_viata/La_plimbare_prin_Ikea/1]}