Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 20 martie, ora 17.30, in Sala Foaier a muzeului, la vernisajul expozitiei Portret/Atelier. Ioana si Dumitru Mischiu. Muzeul National al Taranului Roman realizeaza a IV-a expozitie din seria Portret/Atelier dedicata mesterilor batrani si centrelor de mestesuguri care mai sunt inca active sau sunt amenintate de disparitie. Exercitiile vizuale urmaresc sa reconstruiasca si sa recupereze, sub semnul urgentei, povestile si reperele pe care le ofera mestesugurile traditionale, fara a cadea in scenografierea si calchierea traditiei.
Construita pe structura unui eseu vizual, expozitia Portret/Atelier. Ioana si Dumitru Mischiu dezvaluie, ca si in exercitiile trecute, o anume stratigrafie, care concentreaza o serie de priviri compuse, pentru a oferi vizitatorilor mai multe niveluri de lectura ale temei: arhivarea traditiei prezenta in relatia colectiei de muzeu cu obiectul patrimonializat, istoria mestesugului, mitologiile personale, care dau autenticitate si individualitate profilului de mester, observarea unei tipologii specifice ceramicii de Horezu, schitarea contextului actual al acestui vechi centru de ceramica romanesc, ritmate din unghiurile de vedere ale documentarii vizuale si etnografice.
Povestea Ioanei si a lui Dumitru Mischiu, amandoi deveniti mesteri din familii de olari, incepe prin anii ‘60 si traverseaza perioada comunista in toata evolutia ei, pana astazi. Intrebati daca pastreaza stilul ceramicii de Horezu sau prin ce se diferentiaza de ceilalti olari, raspund invariabil ca multi mesteri din sat: facem la fel cum au apucat mosii nostri, chiar daca mai venim si noi, pe ici, pe colo, cu semne de-astea, de-ale noastre.
Expozitia va fi deschisa in perioada 20 martie – 8 mai 2014.
Program de vizitare: 10.00 – 18.00, de marti pana duminica.
Sambata, 12 aprilie 2014, ora 17.00, va avea loc lansare caietului Portret/Atelier. Invitata: Ioana Mischiu. Improvizatie sonora: invitat Calin Torsan – instrumente de suflat, Juan Carlos Negretti – instrumente de percutie.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro