Fascinati de jocurile politice si de amenintarile crizei, riscam sa pierdem din vedere aspecte chiar mai dramatice decat acestea. Nu este pentru prima data cand sub presiunea mai multor interese se incearca desfiintarea Institutului de seruri si vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”. Este o crima la adresa securitatii noastre nationale. Activitatea de cercetare si de productie de seruri si vaccinuri a fost inceputa de profesorul dr. I. Cantacuzino deja din 1901, pentru ca in 1921 sa fie infiintat institutul. Obiectiv special ce tine, prin natura lui, de securitatea nationala, s-a bucurat de o atentie speciala din partea statului. Cu rezultate deosebite apreciate pe plan international, activitatea de cercetare si de productie de seruri a continuat neincetat inclusiv pe parcursul celor doua razboaie mondiale, chiar si in conditii de evacuare, asigurand necesarul atat pentru armata, cat si pentru populatia civila.
Activitatea a continuat fara intrerupere chiar si in perioada comunista, chiar daca a fost afectatat de izolarea impusa de restrictiile timpului si de precaritatea documentatiei. Dificultatile serioase au inceput insa de-abia dupa 1992. Lipsa de finantare, diferitele sicane si masuri abuzive au fost de mai multe ori pe punctul de a impinge institutul spre desfiintare. Astazi, se confrunta din nou cu aceeasi amenintare. De ce? E foarte simplu! Institutul prezinta un dublu interes. In primul rand, detine terenuri de o imensa valoare imobiliara, care ar putea fi valorificate de baietii destepti daca s-ar reusi desfiintarea institutului. In al doilea rand, prin blocarea productiei se creeaza posibilitatea de a importa serurile si vacinurile necesare, o sursa de profituri imense. Daca inchiderea unor fabrici sau ferme a tinut de jaf, aici avem de-a face cu o crima, cu un atentat la adresa sigurantei nationale care, din pacate, pare insa sa nu deranjeze pe nimeni.
Este adevarat ca functionarea normala a institutului necesita o serie de investitii. Nu numai ca acestea ii sunt refuzate, dar i se dau comenzi din partea Ministerului Sanatatii pentru ca dupa realizarea cheltuielilor de productie sa fie pus in imposibilitate de livrare pentru a fi impins spre lichidare. In acest timp se gasesc bani pentru un nou sediu al SPP-ului si nenumarate alte achizitii sau investitii mai mult decat discutabile.
Dar de ce merita sa discutam de acest institut? Pentru ca el reprezinta principalul obiectiv de garantare a sigurantei nationale. In zilele noastre, iar acest lucru era recunoscut si acum o suta de ani, chiar daca atunci balanta era altfel inclinata decat astazi, se recunostea importanta deosebita a acestei activitati, motiv pentru care el s-a si bucurat de o atentie speciala atat din partea guvernelor, cat si a Casei Regale. Astazi, este cu mult mai putin probabil sa fim victimele unei agresiuni militare decat victimele unei epidemii. In afara de vaccinurile clasice cu care trebuie vaccinati toti copiii sau a vaccinurilor sezoniere, precum cele antigripale, orice tara trebuie sa aiba capacitatea de a reactiona rapid in fata oricarei amenintari virale. In caz de urgenta, fiecare tara isi asigura propriul necesar si abia apoi, daca are disponibilitati, trece si la oferte de export. Dar, in caz de urgenta, fiecare tara este in deficit. In conditii normale, impiedicand institutul sa mai produca vaccinul impotriva tuberculozei, copiii au ramas nevaccinati timp de mai multe luni de zile din cauza absentei vaccinului, pana la interventia Unicef, si asta in conditiile in care la noi, din cauza mizeriei si a precarei asistente medicale, incidenta tuberculozei este printre cele mai ridicate din lume. Ce s-ar intampla in cazul unei epidemii? Intereseaza pe cineva? Se vede ca nu!
In plus, pot aparea aspecte specifice regionale. Este esential pentru o tara sa dispuna de un institut propriu de cercetare si de productie capabil sa monitorizeze in permanenta pericolul unei epidemii si sa ia masuri in timp util. Noi avem o traditie de invidiat si cadre cu o mare experienta, dar facem totul pentru a distruge aceasta institutie. De virusi nu ne vom apara niciodata nici cu SPP-ul, nici cu armata si nici cu SRI-ul. Este adevarat insa ca institutul nu reprezinta acelasi interes politic precum institutiile mentionate mai devreme. In schimb, el reprezinta o prada irezistibila pentru baietii destepti. Desfiintarea institutului reprezinta un dezastru national pe care nu trebuie sa-l acceptam!
In plus, pentru ca tot suntem in criza si se tot vorbeste de stimularea industriei si de deficitul balantei externe, am putea sa producem seruri si vaccinuri si sa ajungem sa le exportam. Dar noi vrem sa le importam… Dar, in acest caz, principala problema o reprezinta insa, asa cum incercam sa arat mai sus, securitatea nationala… (Cristian Cojocaru)