Muntii Rarau-Giumalau constituie o zona turistica de mare importanta in cadrul Carpatilor Orientali. Insemnatatea lor pentru turism deriva din urmatoarele aspecte:
– varietatea peisajelor naturale impuse de relief si vegetatie;
– accesibilitatea determinata de prezenta culoarelor de vale care incadreaza cele doua masive montane, a unor sosele modernizate (Suceava – Campulung Moldovenesc – Vatra Dornei si dinspre Maramures pe Valea Bistritei catre Moldova) si a unei cai ferate (Suceava – Vatra Dornei);
– existenta a doua centre turistice insemnate la periferie (Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei), ce constituie puncte de plecare pentru principalele fluxuri de turisti.
Masivul Rarau, desi este mai scund, concentreaza un numar mai mare de obiective turistice, situatie care-i confera justificat locul principal in activitatile turistice montane din Romania. Pe langa sisturile cristaline care alcatuiesc masa principala a acestor munti, se adauga rocile sedimentare mezozoice si indeosebi calcarele. Ca urmare, eroziunea s-a manifestat diferentiat, punand in evidenta reliefuri variate. Si aici exista o culme centrala la peste 1.300 m (doar trei varfuri depasesc 1.600 m – Rarau – 1.651 m, Popchii Raraului – 1.628 m, Pietrele Doamnei – 1.634 m) cu desfasurarea vest-est si o serie de culmi secundare, ce cad in doua-trei trepte spre Moldova si Bistrita.
Masivul Rarau este acoperit cu paduri de amestec si conifere. Ultimele formeaza in est, in bazinul Slatioara (intre 800 si 1.350 m altitudine), o rezervatie mare (810 ha), in cadrul careia exista exemplare de molid in varsta de 300-500 de ani (diametre de peste 1 m si inaltimi de 40-50 m), alaturi de brad, tisa, fag. Pajistile ocupa suprafete insemnate in nord, pe versantii Bistritei si pe culmile mai insemnate la peste 1.250 m. Pe Muntele Todirescu, deasupra codrului secular Slatioara, exista o rezervatie botanica (44 ha), cu un numar mare de elemente floristice, multe dintre ele fiind specii endemice (ghintura, sangele voinicului, floarea de colt, argintica, bulbuci etc).
Inalte de 70 de metri, Pietrele Doamnei se afla la o altitudine de 1.634 m, la mica distanta de Cabana Rarau. Impreuna cu zona inconjuratoare formeaza o rezervatie complexa (890 ha), care atrage an de an numerosi iubitori ai naturii. Peisajul salbatic, formele bizare ale stancilor au invaluit aceste locuri in aburul misterios al legendelor.
Pietrele Doamnei
Legenda locului precizeaza ca pe la anul 1541, in cea de-a doua domnie a lui Petru Rares, ajungand aproape de culmile Raraului (care pe atunci se numea Todirescu), domnitorul si-ar fi lasat aici sotia, fiul si o parte din avere. Tatarii care au atacat pestera comorilor nu au reusit sa patrunda in ea, deoarece o gramada de bolovani s-a prabusit asupra lor, ingropandu-i. Asa a scapat familia domneasca de navala tatarilor, dar cu pretul bogatiilor ce au ramas inchise pentru totdeauna in maruntaiele pamantului. Asa ca oamenii de pe aceste meleaguri i-ar fi spus de atunci Todirescului “Rarau” (de la numele domnitorului), iar stancile care au ajutat-o pe doamna sa scape cu viata au fost numite “Pietrele Doamnei”.
Aparent inaccesibile, Pietrele Doamnei au fost escaladate pentru prima data in 1921. Mai tarziu, nu putini au fost cei care s-au catarat impinsi de dorinta teribila de a fi martorii unui rasarit de soare vazut de la o inaltime de 1.648 m.
Am fost in aceste locuri anul trecut cu un grup de prieteni. M-am simtit extraordinar. M-am bucurat impreuna cu fiul si sotul meu de liniste, un peisaj parca rupt din basme, de un aer curat si de foarte multa relaxare. Nu stiu ce parerea au altii, dar pentru noi a fost o experienta superincantatoare. E adevarat ca drumul pana sus pe Rarau e cam anevoios, dar eu zic ca a meritat! (Anca Maxim)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Rarau-Pietrele_Doamnei_o_minunatie_a_naturii/1]}