![Cetatea Rasnov](https://new.daciccool.ro/wp-content/uploads/2023/01/Cetatea-Rasnov.jpg)
Cetatea are doua curti, una exterioara, unde este amplasat un turn patrat, numit si Turnul Vechi, unde erau adapostite animalele, si una interioara.
Munca mesterilor nu a ramas fara rezultate, cu ocazia navalirii tatarilor in Tara Barsei in secolul al XIII-lea, singura cetate care a ramas necucerita a fost cea de la Rasnov. Datorita faptului ca cetatea are o sursa de apa in interior – o fantana adanca de 143 de metri, cei refugiati aici puteau face fata unor asedii lungi, atacatorii renuntand pana la urma la asediu. Astfel, Cetatea Rasnov si-a dobandit o reputatie de cetate de necucerit.
In legatura cu fantana din interior exista o legenda, care spune ca in timpul unui asediu rasnovenii au pus doi prizonieri turci sa sape o fantana in mijlocul cetatii si i-au asigurat ca odata ce au terminat fantana vor fi lasati sa plece. Prizonierii au sapat fantana timp de 17 ani, timp in care au scris versete din Coran pe peretii acesteia (vizibile si azi). Soarta lor nu este clara, unii spun ca ar fi fost lasati sa plece, iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii.
Cetatea Rasnovului a dainuit multi ani chiar si dupa ultimul asediu din 1690, in 1718 a fost partial distrusa de un incendiu, iar in 1802 a fost avariata de un cutremur. In timpul revolutiei de la 1821 si a celei din 1848, multi revolutionari s-au refugiat in cetate. In present, Cetatea Rasnov este restaurata si poate fi vizitata, existand un restaurant si o gama larga de servicii turistice, fiind un exemplu pozitiv in ceea ce priveste restaurarea si intretinerea cetatilor din Transilvania. Ca aspect inedit, turistii au posibilitatea sa admire intinsa Depresiune a Brasovului si Tara Barsei prin binoclul cu fise instalat in cetate. (Ovidiu)