Atat vechiul, cat si noul ministru al agriculturii provin din staff-ul gigantului Monsanto. Cine este Monsanto? Conform Forbes, cititorii au votat-o drept cea mai malefica companie, iar Natural Society a desemnat-o drept the worst company of 2011. Monsanto produce 90% din plantele transgenice la nivel mondial si a fabricat unele dintre cele mai periculoase produse, precum PCB-uri (policlorobifenili), interzise in 1987 in Europa, dioxina (cancerigena), agentul orange (folosit de Pentagon in razboiul din Vietnam impotriva populatiilor civile), DDT, insecticide toxice, aspartam etc. Jurnalista de investigatie Marie-Monique Robin a aratat pe baza unor anchete derulate pe timpul a trei ani in America de Nord, Argentina, Brazilia, Mexic, Paraguay si in Europa, si pe baza unor documente declasificate, cum firma din Saint Louis a falsificat studii care demonstrau nocivitatea propriilor produse.
Monsanto a fost condamnat in 1998 sa plateasca 75.000 de dolari pentru publicitate inselatoare pentru ierbicidul Roundup pe baza de glifosat, pentru care a falsificat 30 de teste despre efectele nedorite ale glifosatului. Comisia Europeana a clasificat glifosatul drept o substanta toxica pentru organismele acvatice, putand aduce pe termen lung efecte nefaste asupra mediului. Asociatia „Ape si rauri din Bretagne” a castigat procesul impotriva Monsanto. Pe 26 ianuarie 2007, Tribunalul din Lyon – sediul firmei in Franta – a condamnat compania la plata a 15.000 de euro. Cu toate acestea, Monsanto-Romania a continuat sa afirme in publicitatea pe internet: Roundup este practic netoxic. Roundup este un produs sigur, inofensiv pentru oameni si mediul inconjurator. Nu are activitate in sol, astfel incat orice cultura poate urma imediat dupa aplicare. Insa rezultatele mai multor studii internationale recente, din SUA, Canada, Suedia si Franta, arata ca Roundup ar putea induce primul stadiu de cancer.
Acestea sunt doar cateva exemple. Lista acuzatiilor la adresa Monsato este cu mult mai lunga. Toate vin sa demonstreze pericolul extrem pe care il prezinta produsele Monsato, pericol care de la an la an este demonstrat de noi studii si acceptat prin diferite reglementari la nivelul tarilor europene si prin hotarari ale instantelor judecatoresti. Dar acuzatiile vin in acelasi timp sa demonstreze practicile incorecte ale conducerii centrale si ale diferitelor conduceri locale Monsato, menite sa induca in eroare opinia publica. Si aceasta cu riscul de a atenta grav atat la conditiile de mediu, cat si la sanatatea populatiei.
Sunt doar cateva elemente pentru care toti cei care au lucrat in cadrul administratiei Monsato si nu s-au pronuntat explicit impotriva practicilor si produselor Monsato ar trebui priviti cel putin cu o serioasa suspiciune. Nu au fost in stare sa inteleaga despre ce este vorba? Sau si-au insusit mentalitatea si practicile Monsato, fiind interesati doar de avantajele personale? Sunt intrebari care nu pot fi evitate… (A.A., Foto: Stock.XCHNG)