Romania mea este o tara fara idei, din pacate, pe toate planurile. Ceea ce incercam noi sa facem este sa ne tinem de coada UE, in speranta ca ne va fi mai bine! Ne va fi, nu zic ca nu, dar cu mari sacrificii, pe care nu stiu cat timp le va mai putea suporta populatia, pentru ca dam in cap sistematic si celor care vor sa faca ceva bun in tara! Exemplu: La noi un muncitor la salubritate ia 700 lei + un „spor de rusine” (in Romania e rusine sa muncesti) de 300 de lei, adica 1.000 de lei pe luna in mana, iar un profesor debutant ia 730 de lei, din care 160 de lei ii da pe naveta de la Brasov la Codlea (schimba doua autobuze pana acolo), pentru ca in Brasov iti trebuie relatii mult prea mari ca sa prinzi un post.
Avem o tara superba, dar nu stim sa o pretuim! Avem oameni priceputi, foarte buni pe multe planuri, dar pe zi ce trece ii indobitocim cu emisiuni trucate, muzica ieftina, cluburi si fite de renume, precum si datorita lipsei crase a culturii (promovarea evenimentelor culturale importante de catre mass-media tinde la 0). Eu as vrea sa va vorbesc despre un lucru important ce ne lipseste si trebuie remediat cat mai repede posibil, ca macar sa visam si noi la ceea ce astazi traiesc elvetienii sau austriecii. Si anume constiinta ecologica, care la majoritatea dintre noi, romanii, lipseste cu desavarsire. Vorbesc aici despre imbinarea dintre turism, protectia naturii si activitatile industriale ce dau materii prime: lemn, piatra, minereuri!
Sunt din Brasov si pe mine ma doare aspectul urmator: suntem primul judet din tara ca numar de turisti, romani si straini, dar si judetul cel mai afectat de distrugerea mediului prin activitati turistice directe sau indirecte (schi etc.) Exemple: picnicuri fara responsabilitatea strangerii deseurilor, distrugerea de poteci sau deranjarea animalelor salbatice, mergand pana la braconaj! La fel de importante ca proiectul canadienilor de la Gold Corporation Rosia Montana sau ca functionarea marilor fabrici de ciment de la noi – Carpatcement, Lafarge (unii dintre cei mai mari poluatori din tara), la capitolul prejudicierea mediului ar intra si exploatarile nerationale.
Nu vorbesc de taierile ilegale, deja mult dezbatute, ci de cele legale, dar facute prost, sub orice critica chiar, de firme de exploatare care au obtinut parchete in zone cu un potential si cu un impact turistic uimitor. Exemplu: Masivul Piatra Mare, unde se taie fara noima si fara remuscari legate de ce se lasa in urma (ape, sol, arbori, trasee turistice, habitate distruse ale plantelor sau ale animalelor salbatice). Padurile tin de Regia Publica Locala a Padurilor Kronstadt, aflata in subordinea Primariei Brasov. Si ghiciti ce vor stimatii domni de la aceasta regie: Certificarea Padurilor si a lantului de custodii. (Razvan-Constantin Ciubotaru)