Pamfil Seicaru, impreuna cu camaradul sau de arme Petre Gavanescu, era sa fie ingropat de viu de un obuz in 1916, in Primul Razboi Mondial, pe Dealul Mosului (Orsova), pe locul in care este actualmente manastirea. El a promis ca atunci cand situatia sa materiala ii va permite, va ridica acolo o manastire, exprimandu-si astfel recunostinta in fata lui Dumnezeu pentru ca a ramas in viata. De altfel, pentru faptele sale de curaj, Pamfil Seicaru, sublocotenentul Regimentului 17 Infanterie, a primit titlul de Cavaler al Ordinului „Mihai Viteazul”. Mai tarziu, cand a avut posibilitatea, Pamfil Seicaru s-a tinut de cuvant si intre 1936 si 1939 a ridicat Manastirea Sfanta Ana – dupa numele mamei sale (Ana). Din cauza instaurarii regimului comunist, sfintirea sa a fost facuta la 2 decembrie 1990 de catre episcopul Damaschin Severineanu.
Pamfil Seicaru a facut studii juridice, obtinand licenta in Drept. A luat parte ca ofiter la operatiile militare din Primul Razboi Mondial, fiind citat cu Ordin de zi pe Armata. A fost deputat in Parlamentul Romaniei in 1928, 1931 si in 1933. Ziarist de mare talent, a fost director al ziarului Bucovina (Cernauti) si a participat la editarea revistei Gandirea.
In 1928 infiinteaza ziarul Curentul cu orientare de dreapta si, uneori, de extrema dreapta, pe care l-a condus pana la plecarea sa din tara.
In august 1944 a parasit tara cu ideea de a publica un ziar ce ar fi trebuit sa sustina cauza Romaniei dupa incetarea razboiului. A petrecut 30 de ani in Spania, unde, la Madrid, a publicat o editie trimestriala a ziarului Curentul si, pentru catva timp, publicatia Liberty and Justice. Ultimii ani i-a petrecut in Germania, stabilindu-se la Dachau (Bavaria). La moartea sa, in octombrie 1980, primul-ministru al Bavariei, Franz Josef Strauss, l-a omagiat intr-un mesaj, descriindu-l drept un patriot roman si eminent ziarist… Mostenirea pe care a lasat-o compatriotilor sai este lupta pentru dreptate, omenie si pace. (Iulia Dragan)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Pamfil_Seicaru_unul_dintre_marii_romani_mai_putin_cunoscuti/1]}