Suntem pasionati de munte: eu, sotul meu si fiica noastra. Anul acesta, ca si cel anterior, am fost in aceeasi zona Vartop-Arieseni pentru continuarea traseului de anul trecut. Sunt bucuroasa de cele vazute, dar in acelasi timp si trista ca nu sunt puse in valoare. Multi nu stiu ce pot vedea in aceste zone, preferand zona Vaii Prahova, spunand ca nu au ce vedea aici. Uneori iti pare rau ca nu poti cuprinde intr-o fotografie tot ce poti simti acolo: liniste, mirosul pamantului batut in picioare de multi pasionati de munte, apa rece de munte…
Prima oprire a fost la Horezu, recunoscut, prin produsele de ceramica. Pot spune ca intr-adevar isi merita renumele. Transalpina, construita de romani in drumul lor spre Sarmizegetusa, la o altitudine de peste 2.000 m, mai veche si mai frumoasa decat Transfagarasanul, iti ofera privelisti pe care nu le poti uita. Vartop (Bihor), aflat la granita dintre judetul Alba si Bihor, dotat cu partie de schi, unul dintre punctele de plecare pentru ascensiunea pe varful Bihor (1.849 m), urcat in 2011, cand in drumul nostru am intalnit un englez, care tocmai isi strangea cortul pentru a pleca intr-o zona salbatica si putin accesibila pentru a-si intalni alti prieteni. Se pare ca cei de afara cauta locuri salbatice, neaccesibile tuturor. Apreciaza aceste locuri salbatice din simplul fapt ca la ei cam toate locurile sunt amenajate de catre om, care in cele mai multe cazuri strica ceea ce Dumnezeu a creat cu atata perfectiune. Cheile Galbenei sunt un traseu de 4 km. Incercarea noastra insa nu a putut fi dusa la sfarsit intrucat sufele nu au fost prea „prietenoase” cu fiica noastra, asa ca a trebuit sa renuntam.
Pestera Muierii, Polovragi, Manastirea Polovragi, sat de vacanta Boga, unde semnalul lipsea cu desavarsire, Pestera Ursilor, Parcul Natural Apuseni, Poiana Glavoi (o sumedenie de corturi erau campate: de aici plecau spre diferite trasee multi turisti unguri si polonezi). De aici am pornit spre Poiana Ponorului, apoi catre Cetatile Ponorului, in care se poate cobori (in perioadele in care nu sunt inundate, acestea fiind ca niste caldari prevazute cu pesteri) sau se pot vedea, de la asa-zisele balcoane (adica de pe varful muntelui).
Focul viu, care de fapt este un ghetar pe care la o ora pranzului intra suficienta lumina, astfel incat se creeaza o imagine de basm; Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, chilia lui Arsenie Boca de la Sambata de Sus, sapata in munte, Salina Turda, impresionanta ca marime si amenajare, sunt alte obiective atinse. Un rol important in realizarea acestor trasee a fost un domn deosebit, gazda noastra de la Vartop, care a fost director al minei de uraniu Baita, cel care cunoaste ca-n palma toti acesti munti, plini de pesteri nedescoperite inca, iar altele neaccesibile publicului, cum ar fi Pestera Altarului. (Camy)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Zona_Vartop-Arieseni_o_imagine_de_basm/1]}