Muzeul National de Arta al Romaniei, Wallonie-Bruxelles International, Delegatia Wallonie-Bruxelles la Bucuresti si Muzeul Fotografiei din Charleroi, Belgia, va invita joi, 27 septembrie, ora 18.00, la vernisajul expozitiei de fotografie Charles Leirens – Inteligenta privirii. Portrete de artisti 1933-1960, eveniment organizat in cadrul programului special prilejuit de aniversarea a zece ani de existenta a Delegatiei Wallonie-Bruxelles la Bucuresti. Vernisajul va avea loc in prezenta domnului Philippe Suinen, administrator general al Wallonie-Bruxelles International.
Expozitia prezinta o selectie de 60 de fotografii-portret ale unor mari personalitati culturale ale secolului al XX-lea – scriitori, muzicieni, artisti plastici, cineasti, filosofi, istorici de arta -, realizate de Charles Leirens in perioada 1933-1960. Printre chipurile imortalizate de Leirens ii intalnim in expozitie pe: Eugen Ionescu, André Gide, Jean Cocteau, Paul Valéry, André Malraux, Béla Bartók, Nicolas Nabokov, Marc Chagall, James Ensor, Aristide Maillol, René Magritte si multi altii. Lucrarile provin de la Muzeul Fotografiei din Charleroi.Cu studii in drept si o bogata cariera de muzician, Charles Leirens (1888-1963) se face remarcat ca animator al vietii culturale din capitala Belgiei, in calitate de fondator al Maison d’Art din Bruxelles – un loc in care se organizeaza spectacole, expozitii, conferinte si dezbateri, dar mai ales un spatiu in care artistii se intalnesc cu publicul lor, in care se stabilesc legaturi si se fac schimburi de idei. In 1933, Leirens redescopera fotografia – o mai veche pasiune a sa – si incepe sa realizeze, ca autodidact, primele portrete. Pana la sfarsitul vietii va realiza aproape 250 de portrete de artisti, multi dintre acestia fiind prieteni apropiati de-ai lui. Pentru Leirens, fotografierea unui artist inseamna cel mai sincer si autentic mijloc de a cunoaste omul din spatele operei. Primele imagini ii suprind pe artisti in atitudini firesti, naturale, intr-un mediu familiar – adesea in locuinta proprie, niciodata intr-un studio de fotografie. Pe Leirens il intereseaza expresivitatea chipurilor, gesturile caracteristice personajelor sale. Din anii 1950, Charles Leirens se dedica in exclusivitate fotografiei, iar in portretele pe care le realizeaza se observa o preocupare accentuata pentru regia imaginii, pentru constructia mai elaborata a compozitiilor, favorizand accesoriile, elementele de recuzita in detrimentul modelului.
Accesul la vernisaj se face numai pe baza de invitatie. Expozitia va putea fi vizitata in perioada 28 septembrie – 2 decembrie 2012, in Salile Kretzulescu de la Muzeul National de Arta al Romaniei. Program de vizitare: miercuri-duminica, orele 11.00-19.00 (pana la 30 septembrie); 10.00-18.00 (de la 1 octombrie). Tarif: 8 lei intreg, 4 lei redus. Gratuit: prima miercuri din fiecare luna. Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro.