Muzeul Badea Cartan din Cartisoara se afla in judetul Sibiu, la o distanta de 18 km de orasul Victoria. Pe o alee pavata, marginita de trandafiri, am intrat in muzeu. Muzeul cuprinde o cladire cu exponate. Printre acestea gasim: opincile, toiagul si bata lui Badea Cartan; cateva volume scrise in limba romana, ascunse si salvate de sateni; ceramica lucrata de mesterii olari din comuna; unelte si scule specifice unei gospodarii taranesti: ciubere, roata de tors, impreuna cu mosoare si fuse, molda in care se framanta painea, maiuri de lemn pentru baterea rufelor, piua manuala pentru zdrobirea cerealelor; o colectie de icoane pictate pe sticla si o serie de cruci din lemn; o colectie de fotografii vechi.
Gospodaria taraneasca, de la mijlocul secolului al XIX-lea, este compusa din casa si sura. La intrarea in casa este amplasat cuptorul, apoi bucataria, cu soba din zidarie si cu vase de ceramic. Camera principala este o incapere spatioasa, dotata cu mobilierul specific al zonei: patul imbodobit cu perne, leaganul agatat de grinda, masa cu scaune, lazi de zestre. Cuvertura, fetele de perna, fata de masa, stergarele, costumele populare, toate sunt tesute manual.
Pe pereti se afla icoane inconjurate de stergare, farfurii si urcioare din ceramica, pictate. Sura adaposteste uneltele taranului roman: plugul, caruta, o moara manuala si multe altele. In mijlocul curtii este monumentul cu inscriptia Glorie eterna eroilor neamului cazuti la datorie.
Despre personalitatea lui Gheorghe Cartan sunt multe de spus. Ghidul ne-a povestit ca Badea Cartan s-a nascut in anul 1849, intr-o familie cu sapte copii, el fiind cel mai mic, un autodidact, care invata sa citeasca la 16 ani. A facut multe drumuri peste crestele Muntilor Fagaras ca sa aduca carti scrise in limba romana in Transilvania. In 1896, Badea Cartan a plecat pe jos la Roma si s-a dus mai intai la Columna lui Traian. Presa din Roma a scris ca un dac a coborat de pe Columna: cu plete, cu camasa si cusma, cu itari si cu opinci.
Va indemn cu multa sinceritate sa cautati in drumurile prin tara si muzeele satesti si sa le vizitati. Istoria nu se invata numai din carti, ci trebuie sa simti pulsul evenimentelor, sa fii acolo, in timp si spatiu. (Viorica Axinte)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Istoria_nu_se_invata_numai_din_carti/1]}