![Romania, asa cum o vezi tu](http://daciccool.ro/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Ce_model_sa_urmam_pentru_o_Romanie_mai_buna/Romania, asa cum o vezi tu.jpg)
Stiati ca americanii, dupa razboaie si alte diferente de opinie cu dragii lor stramosi englezi, au vrut sa isi contureze limba proprie cu vocabular si gramatica distincta? Si au si reusit chiar de prin 1828, cand Noah Webster a scris An American Dictionary of the English Language, carte menita sa ii distinga pe americani de englezi si sa ii enerveze la culme pe acestia din urma! Bazele culturii americane fusesera insa puse mai devreme. Astazi, cei din SUA sunt mandri sa spuna ca ceea ce stiu cu siguranta sunt aspectele principale ale propriei constitutii! Pentru unii dintre ei nu mai trebuie alta cultura generala! Tot astazi am aflat ca o doamna din America, Jenyne Butterfly, face lobby serios pentru a introduce dansul la bara, sport atat de iubit in SUA, printre probele Jocurilor Olimpice! Mereu americanii au avut initiativa si o gandire libera. Asta i-a adus acolo unde sunt acum, prima putere mondiala! Revenind la engleza americana, vreau sa dau o mica tema de documentare cititorilor Dacic Cool interesati sa afle mai multe diferente! De exemplu, engleza americana versus engleza britanica la capitolul morfologie, avem urmatoarele diferente in cuvinte: color-colour, honor-honour, humor-humour sau rancor-rancour! Dumneavoastra ce forma a acestor cuvinte folositi? Noi romanii introducem astazi din ce in ce mai multe cuvinte englezesti in vocabular.
Culinar vorbind, mancam dupa modelul american, adica fast food cat mai mult, McDonalds, KFC etc., si ne ingrasam ca purcelusii pentru Ignat, dupa acelasi model. Unde mai pui ca intervine si stresul romanului inzecit fata de omul de rand din State! Englezii, pe de alta parte, sunt mai traditionali si respecta mai mult ceea ce am respectat si noi odata! Masa de baza a britanicului, pe langa ceaiul cu biscuiti (se disting si ei de cafeaua si cornul francez cum pot), este mic dejunul consistent cu ochiuri, bacon, paine prajita si unt, fasole cu carnat si castraveciori murati! Apoi mananca putin si des britanicii, dar o fac sanatos, gatesc acasa, in timpul liber, sau mananca in oras, dar tot mancare gatita! Oare noi romanii care ne confruntam zi de zi cu stresul orasului am uitat de tot de sarmalute cu mamaliguta, tochitura sau racituri? Am uitat ca dimineata mancam sanatos acasa ou fiert sau ou-ochi cu sunculita prajita, pui sau carnaciori? Bunicii nostri ne-ar aminti daca ar mai fi printre noi sau i-am vizita mai des!
Toate cele spuse mai sus s-ar putea rezuma intr-o discutie despre mentalitate (da, da, acea mentalitate aflata vesnic in schimbare in constiinta romaneasca) si un pariu pentru ceva distinct, nou in SUA versus acelasi model conservator din UK sau din ce in ce mai lipsit de personalitate in cultura romaneasca citadina.
In vremurile noastre continua sa se vorbeasca despre criza. Ea a fost, a plecat, a revenit (depinde de opinia fiecarui guvern romanesc in parte). In Marea Britanie nu prea se vorbeste despre criza, pentru ei nu exista sau, daca nu se simte si nu ii afecteaza, daca in Tottenham lumea nu mai iese in strada sa arda magazine, atunci totul e OK si nu exista nici o amenintare la valorile britanice. In SUA, criza ii afecteaza pe toti; totusi ei nu fac nimic, deoarece salvarea trebuie sa vina de la politicieni si de la Obama in egala masura, nu ca in situatia Romaniei! La noi, criza exista. Noi induram, dam vina pe europeni, ne salveaza USL-ul, nu vom ajunge ca grecii, dar tot murim de foame si privim cum micile noastre afaceri intra in faliment din cauza institutiilor statului. La noi, politicianul fura si hotul face politica!
Cu toate astea, americanul si romanul tot ar face ceva si ar gasi o solutie pentru familia sa aflata la greu, in timp ce englezul sta pe burta, scotianul mai bine moare decat sa renunte la ceva sau sa dea un ban de la el, iar irlandezul, pe el nu prea il doare capul, caci unde nu-i intelepciune….
Daca ai vrea sa cumperi ceva nou in casa pentru tine si familia ta? In Romania, gratis ar fi cea mai buna varianta. Nu se poate? Atunci cel mai ieftin sa fie! In UK mai bine nu luam nimic nou, tinem banii pentru o noapte de baute in Pub-ul preferat sau pentru o excursie in Egipt. Americanii insa calculeaza mereu cel mai bun raport calitate-pret (oare e prea mult spus pentru ei, sa ii asemanam cu suedezii sau nemtii?).
Cat e de greu pentru noi romanii sa ajungem in aceste tari? Nu stiu cat de actuale mai sunt datele mele, dar cu siguranta voi, cititorii Dacic Cool, ma puteti ajuta. Altfel, din cate stiu eu, in SUA iti trebuie un dosar sanatos pentru viza de lucru si un cont de minimum 8.000 de dolari sau poti apela la o viza de turist, iar in Great Britain ar fi bine sa fii deja acolo, ca roman, caci in ziua de azi au introdus mai multe restrictii pentru noi, pe langa viza.
Cam asta ar fi un rezumat al calitatii vietii in Romania, Marea Britanie si SUA. Astept comentarii cu alte opinii sau argumente! Va multumesc ca existati Dacic Cool! (Razvan-Constantin Ciubotaru)