Tara noastra este valoroasa si renumita datorita traditiilor ei, care se pastreaza si se duc mai departe de tinerii din ziua de azi. Cea mai importanta traditie care urmeaza peste putin timp este vopsitul oualor de Paste. Despre aceasta as vrea sa va povestesc. In multe mitologii se crede ca lumea s-a nascut la inceput dintr-un ou. De aici legatura cu sarbatoarea Pastelui. Ouale simbolizeaza inceputul, „Facerea”, iar Pastele simbolizeaza o noua nastere, dobandita de crestini prin Moartea si Invierea lui Iisus.
Traditia colorarii oualor de Paste este veche. Egiptenii si persii organizau adevarate festivaluri, prin care sarbatoreau venirea primaverii. Se pare ca-n aceste sarbatori isi are originea obiceiul de vopsire a oualor. In trecut, pentru colorarea oualor se foloseau doar culori naturale, obtinute din plante. Si acum, la noi in tara, mai ales batranii folosesc foi de ceapa, foi de varza rosie, petale si frunze de flori pentru a da oualor un aspect cat mai frumos. In multe zone ale tarii noastre, pentru ornamentarea oualor se folosesc diferite metode: se pica ceara cu lumanarea aprinsa, se zgaraie vopseaua cu un obiect ascutit (de unde, cred, si cuvantul „incondeiaza”), facandu-se diferite forme.
Copiii au inventat si diferite jocuri, cum ar fi ciocnitul oualor „pe luate”. Adica oul care s-a spart trece in posesia castigatorului. Mai ales la tara, copiii folosesc oua de bibilica, pentru ca sunt mai tari. Din pacate, sunt si unii copii care triseaza, folosind oua din lemn sau oua in capatul carora au infipt un bold (ac cu gamalie). Altii se lauda cand au cate un ou rosu, mare, de curca. In magazine gasim acum oua de ciocolata de toate formele si culorile, ce le fura ochii copiilor si nu numai. Toate pentru a ne face sarbatorile mai frumoase. (Iosif Gergely)