Se apropie Sfintele Sarbatori de Paste, ne pregatim casa si sufletul pentru marea sarbatoare. Cati dintre noi nu si-ar dori sa participe la slujba de Inviere de la o manastire? Am sa va scriu despre cateva manastiri din orasul Iasi sau nu departe de acesta, manastiri care merita vizitate.
Manastirea Golia se afla in zona centrala a Iasiului, in Targul Cucu. Asezamantul se prezinta ca o fortareata tipic medievala. Este inconjurat de un zid inalt, prevazut la colturi cu turle. Turnul Goliei, inalt de 29 metri, se afla la 40 m sud de biserica si reprezinta o mare atractie turistica. Alaturi de turn se afla prima casa de apa din Iasi. In incinta, mai puteti vedea o casa cu coloane, unde a locuit temporar si Ion Creanga, cat a fost diacon la Golia.
Manastirea Cetatuia este asezata pe un deal inalt din partea de sud a orasului, de acolo puteti vedea o panorama superba a Iasiului. Este o manastire ortodoxa de calugari, un alt complex fortificat medieval, gandit pentru o rezistenta inarmata impotriva invadatorilor. Biserica Manastirii Cetatuia, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, este amplasata in mijlocul incintei. In pronaos, se afla mormantul domnitorului Gheorghe Duca si al fiicei sale, Maria. Pe latura de nord-est a incintei se afla o cladire fortificata cu un etaj, care a servit drept casa domneasca pentru Gheorghe Duca.
Manastirea Hlincea este o manastire de calugari, amplasata la iesirea din municipiul Iasi, in localitatea Hlincea, din comuna Ciurea, intr-un cadru pitoresc, aflat la poalele dealului Cetatuia. Puteti ajunge pe doua trasee: cu masina, in 10 minute, pe drumul pornind de la pasarela Nicolina, din sudul municipiului Iasi, sau pornind pe jos, de la Manastirea Cetatuia, pe traseul marcat, dureaza o jumatate de ora, drumul se desfasoara de-a lungul culmii dealului Cetatuii, pe langa padurea de artari, pini si salcami, padure declarata zona de protectie silvica.
Manastirea Hadambu, denumita asa dupa numele ctitorului ei, aflata la o distanta de 30 de kilometri fata de Iasi, in comuna Mironeasa, este un complex monastic fortificat, construit pe la jumatatea secolului al XVII-lea. Biserica manastirii, purtand hramul Nasterea Maicii Domnului, este o biserica de proportii reduse, de aceea ulterior s-a construit o noua biserica, aceasta cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului. Drumul de acces nu mai este atat de anevoios, pelerinii putand sa ajunga mult mai usor la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, icoana adapostita la manastire de zeci de ani. Manastirea dispune de generoase locuri de cazare, avand posibilitatea sa adaposteasca pana la 300 de pelerini. Calugarii au creat o minigradina zoologica, menita sa atraga copiii credinciosilor. Un loc minunat, dar si izolat, ce o sa va indemne sa reveniti! Nu uitati sa rezervati cazare din timp!
Manastirea Galata se gaseste de peste 400 de ani pe dealul Miroslava, putand fi observata cu usurinta din diferite locuri ale Iasiului. Sfanta manastire de maicute este foarte primitoare si te imbie la o oaza de liniste dincolo de zidurile groase de piatra. Biserica manastirii poarta hramul Inaltarea Domnului, fiind zidita de domnitorul Petru Schiopul. Este un monument de arta, ce a servit drept model bisericii Aroneanu, Manastirii Dragomirna si Manastirii Trei Ierarhi.
Dragi cititori Dacic Cool, in Noaptea Sfanta, mergeti sa luati lumina si sa ascultati slujba de Inviere. Amintiti-va de cei morti si duceti-le si lor Lumina Sfanta, pentru a se bucura si ei de Invierea Domnului Iisus Hristos.
Sa ne reamintim sa fim mai buni, mai plini de dragoste, cu inima mai calda si mai deschisa. Sarbatori fericite, pline de pace si de intelegere! (Oana-Nicoleta Rosu, Foto: Wikipedia)