Noaptea Muzeelor, eveniment aflat la cea de-a noua editie, a fost sarbatorita sambata, 18 mai 2013, de peste 180 de institutii din tara, numar in crestere fata de anii trecuti. Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, partener oficial al evenimentului la nivel national, a asigurat promovarea ampla si coerenta a activitatilor organizate de muzeele din Romania si a coordonat circuitele muzeale din Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca si Sibiu.
Proiectul Noaptea Muzeelor in 4 acte: Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu a fost finantat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National. Parteneri in proiect au fost Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu. Pentru a-si planifica din timp parcursul pentru aceasta noapte, vizitatorii din Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca si Sibiu au avut la dispozitie hartile tiparite cu organizatiile participante si programul acestora, realizate in cadrul proiectului, precum si aplicatia pentru smartphone, conceputa special pentru eveniment, disponibila de pe AppStore si Google Play.
Noaptea Muzeelor in Bucuresti
Anul acesta, in Bucuresti, publicul a avut de ales intre 32 de muzee si organizatii culturale care si-au deschis portile pana tarziu in noapte. Peste 144.350 de vizitatori (cifra partiala pentru 24 de locatii) au optat atat pentru muzeele mari, care si-au facut o traditie din sarbatorirea acestui eveniment, cat si pentru muzeele sau organizatiile culturale care s-au alaturat in acest an, precum: Muzeul „Theodor Aman” – care s-a redeschis pentru public special pentru aceasta noapte (4.500 de vizitatori), Muzeul Cailor Ferate Romane, expozitia Romanian Design Week Preview, deschisa la Palatul Stirbei (aproximativ 5.000 de vizitatori), Galeria Galateca sau „Ferma Animalelor” din Pantelimon (2.203 de vizitatori).
Astfel, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” a inregistrat 18.672 de vizitatori, atrasi atat de expunerea permanenta, cat si de reducerea oferita la expozitia The Human Body. La Muzeul National de Arta al Romaniei, aproximativ 8.500 de vizitatori s-au bucurat de inaugurarea spatiilor istorice din corpul central, recent renovat, al fostului palat regal: Sufrageria regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor. 10.500 de vizitatori au calcat pragul Muzeului National de Istorie a Romaniei (in intervalul orar 16.00 – 00.00), iar Muzeul National de Geologie a anuntat 14.619 de vizitatori in intervalul orar 19.00 – 00.00, in timp ce Muzeul Municipiului Bucuresti a primit 10.000 de vizitatori la sediul central.
La Muzeul National „George Enescu” au fost 7.218 de vizitatori, la Muzeul National al Taranului Roman, 7.425 de vizitatori, iar la Muzeul National de Arta Contemporana, 5.600 de vizitatori. Muzeul Bellu (6.000 de vizitatori) a pregatit un program special dedicat eroilor aviatori, in colaborare cu Muzeul National al Aviatiei Romane, care la randul sau a atras la sediul sau 5.987 de vizitatori. Alte cifre in Bucuresti includ: Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I”, aproximativ 5.000 de vizitatori, Muzeul National Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, 3.750 de vizitatori, Muzeul National al Pompierilor – Foisorul de Foc, 4.100 de vizitatori, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, 1.530 de vizitatori, Muzeul de Arta „Vasile Grigore – pictor si colectionar”, 588 de vizitatori.
Dintre institutiile participante, la Fundatia Lowendal au fost 650 de vizitatori, la Arhivele Nationale ale Romaniei, aproximativ 1.500 de vizitatori, la Biblioteca Centrala Universitara Carol I, peste 1.500 de vizitatori, la Universitatea „Spiru Haret”, 1.200 de vizitatori, la Centrul Cultural Art Society, 3.380 de vizitatori, iar la World Press Photo Romania din Piata Universitatii, 15.000 de vizitatori.
MINI a fost si anul acesta masina oficiala pentru Noaptea Muzeelor in Bucuresti, oferind serviciu de taxi gratuit pentru public. Modele MINI in culori vibrante inscriptionate MINI TAXI pentru Noaptea muzeelor au fost prezente in puncte-cheie din Capitala si au strabatut continuu Calea Victoriei si bulevardele centrale ale Capitalei. De asemenea, autobuze oferite de RATB si de Primaria Municipiului Bucuresti au circulat intre muzee in intervalul 21.00 – 4.00, iar iubitorii de miscare au avut posibilitatea de a inchiria gratuit biciclete prin cel mai important program national de bike-sharing, I’Velo, puse la dispozitie de Green Revolution si Raiffeisen Bank.
Noaptea muzeelor in tara
Publicul a raspuns prezent la apelul muzeelor in toata tara. 350.000 de vizitatori din Aiud, Arad, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Brasov, Braila, Buzau, Caracal, Caransebes, Constanta, Cluj-Napoca, Deva, Golesti, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Ramnicu Sarat, Resita, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Sighisoara, Sinaia, Sfantu Gheorghe, Slatina, Slobozia, Suceava, Targu-Jiu, Targu-Carbunesti, Targu-Mures, Teleorman, Timisoara si Tulcea au iesit din case sambata seara pentru a ajunge la muzeele din localitate sau la colectiile muzeale, private si bisericesti din zonele rurale din apropiere.
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania multumeste muzeelor implicate, organizatorilor din Franta, partenerilor, voluntarilor, reprezentantilor mass-media si tuturor sustinatorilor si participantilor la eveniment! (Foto: Silviu Popa)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Timp_Liber/Evenimente/Bilant_Noaptea_Muzeelor_2013/1]}