Buna, Dacic Cool! Astazi vreau sa tratez un subiect interesant de care noi, locuitorii Transilvaniei, ne lovim zi de zi, la lucru, la scoala sau pur si simplu cand ne plimbam pe strada! In tinutul secuiesc mai ales, putinii romani care reprezinta o minoritate in tara lor sunt influentati in fiecare zi de catre maghiari sau secui in bine si in rau; fiecare trebuie sa arate toleranta, intelegere si conlucrare, dar e obligatoriu ca aceste lucruri sa fie reciproce.
In UE suntem inclusi printre tarile cu probleme legate de integrarea minoritatilor (precum Irlanda, Spania, Ungaria sau Slovacia) si de acordare de autonomie, cum e si cazul Cataluniei in Spania, o provincie istorica, care este cel mai aproape de a primi aceasta autonomie fata de Madrid, privand tara-mama de un buget consistent, venit de la cea mai bogata regiune.
Nu cred insa ca acelasi lucru e valabil si pentru noi, desi maghiarii pretind ca s-ar descurca mult mai bine daca ceea ce produc s-ar intoarce doar in Mures, Harghita si Covasna. Am parcurs cele trei judete de multe ori, iar prin Covasna trec cam o data la doua saptamani si trebuie sa spun ca daca ar fi macar pe jumatate harnici cat romanii nostri din Moldova, Ardeal sau Muntenia, atunci ar merita acest lucru! Stiu, sunt subiectiv, dar e o opinie sustinuta de ceea ce am vazut in teren si de oamenii din aceste zone cu care am relationat sau am fost nevoit sa lucrez.
Cu sau fara voia noastra, mai devreme sau mai tarziu, Ungaria, sustinuta de Uniunea Europeana, care militeaza impreuna pentru drepturile ungurilor sau secuilor de la noi, va reusi sa castige duelul, purtat acum, mai mult sau mai putin de la distanta, cu Romania si cu unitatea romanilor. In primul rand, aceasta batalie va fi transata intai la nivel de politicieni europeni, unguri din Romania sau romani. Sper ca nici Guvernul Ponta sa nu se lase induplecat de toate atacurile sau strategiile minoritare. Daca vreodata se va pune problema unui plebiscit (referendum) pentru autonomie, ce credeti, se va desfasura doar in Mures, Harghita si Covasna, sau vor avea si restul romanilor posibilitatea sa voteze in conditiile in care vorbim despre implicatii cu substrat istoric si cu un viitor tulbure?
In februarie am avut parte de un accent mediatic pus pe ceea ce se mai intampla pe la vecinii nostri unguri. Acolo, un district din Budapesta a arborat steagul secuiesc (steag facut public recent si in tara noastra), in semn de solidaritate cu fratii lor secui care militeaza pentru autonomia fata de Romania. Apoi am avut parte de cazul tinerei fetite care a avut curajul sa desfasoare si sa arate steagul nostru la scoala, sa fie mandra ca e romanca (ce-i drept, de Ziua maghiarilor, dar a fost sanctionata ca si cand ar fi trebuit sa ii fie rusine de al sau steag… e incredibil unde s-a ajuns!). Au urmat proteste in toata tara.
Mai sunt doua saptamani pana ce vom sarbatori Ziua Drapelului nostru, zi in care toti trebuie sa fim mandri sa il arboram, sa respectam cu totii neamul romanesc din care facem parte si sa nu uitam nicicand ca durerea si jertfa stramosilor nostri ar trebui sa fie ale noastre, ale tuturor. Pe 26 iunie sarbatorim Ziua Drapelului nostru si ea ar trebui onorata cum se cuvine pretutindeni in tara. In contradictie, in Harghita, drapelul secuiesc este arborat pe sediile a 40 de primarii din cele 67 din judet, precum si pe 62 de scoli. Prefectul considera arborarea acestui steag drept ilegala, Curtea de Apel Targu Mures a decis, de asemenea, ca este ilegala, dar primarii si consiliile locale nu iau nici o masura. Intrebarea care se pune in acest caz este urmatoarea: cat e de normal acest lucru intr-o Romanie unitara si autonoma?
Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Zsolt Nemeth, a declarat ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice, deci noi nu ii lasam sa isi expuna simbolurile proprii la noi in tara. Premierul nostru a raspuns cum era si normal, ca nu accepta obraznicii venite din strainatate si lectii privind functionarea autoritatilor noastre.
Astfel de tensiuni vor continua sa apara si tine de noi cat de multa importanta le acordam si cat de mult le lasam sa ne afecteze, ca indivizi, comunitate, regiune sau tara! Sa fiti mereu mandri ca sunteti romani! (Razvan-Constantin Ciubotaru)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Discutie_despre_autonomie_in_Romania/1]}