O particica a mass-media (deocamdata) plange pe umarul sarmanilor copii care pica la bac si declara cum vor ramane facultatile cu mii de locuri cu taxa neacoperite! Privind la asa ceva, va invit sa comparati prin ce ati trecut dumneavoastra cu situatia actuala a elevilor/absolventilor si sa vedeti cine are motiv sa se planga de sistem. Unul din generatia mea, de pilda, a avut parte de toate incercarile posibile din invatamant, si nu vorbim doar de bacalaureat, ci si de trepte, de examene de admitere la facultate, de examene pentru licenta. Haideti, sa enumeram cateva si… comparati stresul de atunci cu stresul de astazi!
Scoala de 6 zile pe saptamana
Astia se plang ca le e greu cu 5 zile de scoala pe saptamana? Probabil ca le e greu, dar e din cauza prostiei lor. Sa incerce scoala de 6 zile pe saptamana! Nu doar in comunism, ci si vreo 5 luni dupa, elevii mergeau 6 zile la scoala si nu murea nimeni!
Doua trepte
Daca le spui azi la scolari de… trepte, copiii se uita pe jos, sa vada despre ce scara vorbesti! Ia sa fi incercat invatamantul acela cu doua trepte, cand de prima treapta depindea siguranta unei scoli bune, iar de-a doua, finalitatea studiilor si o pregatire buna pentru facultate. Habar nu au ce e stresul acela, dar copiii sunt innebuniti de scoala in… capitalism!
Examen la bacalaureat la nivel inalt
Copiii care isi iau bacul cu medii astronomice, aceia care il iau prin munca, habar nu au ce medii de bac erau inainte de 1990! Intrai la facultate cu examen de admitere, dar cu medii nu de 9 si 10, umflate pentru concursul de dosare. Cu nota 7 la bac erai boier si nu era nevoie de educatie fizica sau de alte bazaconii postrevolutionare, care nu sunt materii de invatat, ca sa aiba elevul nota cat mai mare.
Examen de admitere la facultate
Pentru ca facultatea reprezenta o valoare, nu era ca azi, dupa fatidicul Marga, o fabrica de diplome cu tarif fix, cu intrarea conditionata de bani si de examenul de la alta institutie de invatamant!
Invatamant universitar de lunga durata
Daca tot suntem la capitolul facultate, unii au facut scoala mai multi ani ca altii. Era o vreme cand ingineria necesita 5 ani, nu 4, iar alte facultati necesitau 4 ani, nu 3. Disperarea de a pune mana pe cat mai multi studenti si bani a impus sistemul Bologna si transformarea universitatilor in fabrici de diplome. Vreun stres ca termina unii facultatea mai repede?!
Examen real de licenta
Spuneti-le stresatilor ca examenul de licenta era real, se dadea din 3-4 materii, plus o sustinere live a lucrarii. Acum, pe motive de stres, e mai simplu si cu sustinutul si se copiaza cu nesimtire lucrari de diploma. Doar intr-un an, trei persoane mi-au cerut sa le ajut la lucrari, doi din domeniu, iar altcineva trebuia sa scrie… ceva din contabilitate, ca tema tipic de… Spiru Haret.
Doctorate si masterate reale
Inainte de 2000, doctoratele si masteratele aveau o valoare. Apoi, pentru multi, au devenit simple obligatii de serviciu si astfel s-a ajuns, mai mare rasul, ca oricine sa aiba diploma de master sau doctor si… pana si asa-zisele „cadrele universitare” sa-si permita sa aiba diplome!
Sfanta… armata!
Pentru elevi, armata era bau-baul care ii facea pe multi baieti sa puna burta pe carte! Frica de a nu ajunge la 18 ani sa bagi sectoare si plantoane era atat de mare, ca si daca nu voiai invatai pentru a intra la facultate si a scapa macar de jumatate din armata, de ciclul 1, 2 si alte nerozii. Pentru ca TR-istii scapau de 6 luni, si, in plus, daca dadeai un examen, puteai ajunge la scoala de ofiteri, daca chiar te interesa sa incerci o cariera militara pe filiera indirecta.
Note, nu calificative!
Pe vremea mea si a altora se dadeau note, ceea ce reflecta corect valoarea raspunsului. Notele erau de la 1 la 10, nu erau 5 calificative care nu acopera suficient plaja de note. Stres si pentru profesori, care calculau de nebuni medii, stres pentru elevi (imi amintesc de formidabila doamna Kalman de chimie, de la Electromures, care iti propunea: iti dau acum cele 30 de sutimi in plus sau le pastrezi pentru trimestrul urmator?), dar constientizarea elevului e mult mai buna cu nota, decat cu un calificativ. Doar cine a invatat, stie adevarata valoare a lui 10 si ce banal e un FB azi.
Dupa toate astea, tot generatia actuala e stresata?! Eu zic ca nu! (Florentin Deac, Foto: Stock.XCHNG)