M-am gandit sa va scriu despre un loc minunat, o oaza de liniste, un loc care m-a fascinat, Cetatea Rasnov. Desi am trecut de multe ori pe drumul dintre Brasov si Bran, nu m-am oprit, pana de curand, sa o vizitez. Tariful de vizitare este accesibil, 10 lei pentru adulti, 5 lei pentru copii si studenti. Exista o parcare mare, de unde puteti ajunge in cetate, in circa 10 minute, pe jos sau cu minicarul. Amplasata la 15 km de Brasov, pe un deal stancos, din orasul Rasnov, imprejmuita de padure, cu o arhitectura adaptata reliefului, cetatea este cunoscuta si sub numele de „Cetatea taraneasca Rasnov”.
Cetatea a fost gazda unor scene de film celebre, au fost turnate acolo cadre din filmele Nemuritorii, Dacii, Columna sau Mihai Viteazul, Cetatea Rasnov castigandu-si titlul de cetate a filmului istoric romanesc. Cetatea medievala din Rasnov se presupune ca a fost construita in perioada 1211-1225, cat a durat stapanirea cavalerilor teutoni in Tara Barsei.
Prima mentiune documentara dateaza din anul 1335, cand cetatea rezista asediului tatarilor si salveaza vietile locuitorilor refugiati intre zidurile sale. Cetatea a rezistat si la atacurile otomane, drumul comercial care trecea prin trecatoarea Branului a dus la numeroase invazii ale ostirilor dusmane, deseori Rasnovul era pustiit. In 1612 a avut loc prima si singura capitulare din istorie a cetatii, in fata principelui Gabriel Bathory, locuitorilor le fusese taiata alimentarea cu apa. Fortareata de pe stanca era aprovizionata de la o fantana din exterior, pe un drum ascuns. Odata ce dusmanii au aflat, au blocat accesul la apa si cetatea s-a predat. Dupa aceasta capitulare, in perioada 1623-1640, s-a sapat o fantana, putul avand o adancime de 146 m.
Cetatea rasnoveana are doua curti: exterioara si interioara. In curtea exterioara erau adapostite vitele. Intrarea principala in curtea interioara a cetatii este precedata de o constructie circulara fortificata, cu numeroase guri de tragere. Accesul in cetate este cea mai veche parte a cetatii, fiind construit numai din piatra. In constructia efectiva a cetatii intalnim si caramida. Restaurarea Cetatii Rasnov s-a desfasurat in perioada 1955-1956. In curtea interioara se gasesc casutele locuitorilor, astazi in aceste casute sunt diverse buticuri, de unde vizitatorii pot achizitiona diverse suvenire. Gazdele poarta imbracaminte de inspiratie medievala. Din cetate veti vedea o panorama superba, intreg Rasnovul. Va puteti plimba pe ingustele stradute din cetate. Puteti intra si in muzeul personal Gheorghe Samoila, colectionar pasionat si figurant in filmul Nemuritorii. Se poate urca, pana la ultimul nivel, in turnul de supraveghere de la poarta cetatii, de acolo puteti admira intreaga curte. Cetatea e pregatita pentru turisti si te imbie sa revii. Am fotografiat, pentru voi, dragi cititori Dacic Cool, spre a va convinge sa vizitati acest loc mirific. (Oana Nicoleta Rosu)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Cetatea_Rasnov_locul_care_m-a_fascinat/1]}