Avem atatea locuri frumoase in tara noastra si de aceea va recomand sa va rezervati o zi pentru a vizita un colt de rai, Poiana Narciselor. Mai este cunoscuta si sub denumirea de Dumbrava Vadului sau Padurea Vadului, este o rezervatie naturala, de tip botanic, situata in judetul Brasov, comuna Sercaia, la 21 km de Fagaras. Este singura de acest profil din Europa si in 1964 a fost declarata monument al naturii. Am crescut in apropiere si imi amintesc cu placere zilele cand mergeam, in excursii organizate de catre scoala, la maial, cu carutele trase de cai.
O padure de stejar se intinde pe o suprafata de 400 de hectare, iar din loc in loc se afla poieni, in care narcisele (coprinele) cresc impreuna cu alte flori: malaiul cucului, stanjenelul siberian sau piciorul cocosului. Este atat de frumos si de relaxant sa te plimbi pe sub falnicii stejari, sub mangaierea razelor de soare ce abia razbat prin frunzis, piciorul sa ti se afunde in covorul de iarba, sa auzi cantecele pasarilor, iar privirea sa descopere milioane de narcise?!
Aceasta rezervatie este ocrotita prin lege. Aici traiesc si animale, si pasari protejate: ursul, lupul, rasul, soimul de iarna, acvila de munte sau ciocanitoarea de gradina. Legenda narcisei ne povesteste despre tanarul Narcis care dispretuia dragostea si a fost pedepsit de zeita Nemesis. Privindu-se in oglinda apei, Narcis se indragosteste de propriul sau chip. Deoarece Nemesis ii luase mintile, tanarul nu a stiut ca este chipul lui si a murit de durere pentru ca nu i se raspundea cu aceeasi dragoste. Se spune ca in locul in care a murit tanarul a rasarit o floare alba, gingasa si frumos parfumata: narcisa.
In jurul datei de 21 mai, cu ocazia sarbatorii Sfintilor Constantin si Elena are loc Sarbatoarea Narciselor (in prima sambata si duminica dupa data de 21 mai). Este un festival de traditii din Transilvania, cu cantece populare, jocuri si obiceiuri prezentate de diverse ansambluri folclorice si de cantareti indragiti de muzica populara. Aici se pot degusta si produse traditionale. Turistii vin cu corturi si rulote si campeaza in zona.
Se mai pot vizita: In satul Vad se afla si o veche biserica in care se gasesc doua clopote vechi. Unul a fost daruit de imparateasa Maria Tereza in anul 1771, iar altul, de Iosif al II-lea, viitorul imparat al Austriei, in anul 1773; in Sinca Veche, la 6 km distanta – un vechi lacas de cult, care se presupune ca ar avea o vechime de 7.000 de ani (Manastirea Rupestra); manastirea noua – Schitul Sfantul Nectarie; Izvorul Tamaduitor, care izvoraste din stanca, in apropierea lacasului de rugaciune; ruinele unui castru roman de pe dealul Plesu; moara cu apa, construita in jurul anului 1865, inca functionala.
Voi incheia acest articol cu o frumoasa poezie a unui poet apropiat acestor locuri, prof. Ovidiu Oana-Parau:
Un minut de primavara (Din volumul Surori metrese timpului)
Pajisti intregi de ierburi aplecate
se sfatuiau in murmur de fosniri
imprastiau arome ridicate
de adieri de vant si unduiri.
Se-ndestulau albine cu prinosul
nectarului din florile de-april
isi defineau ciresii toti frumosul
culorii, sub al pasarilor tril.
Departe pe cer un nor se iveste
pateaza umbra-i frumosul decor
o vrabiuta din ramuri priveste
gaze ascunse-n al ierbii covor. (Viorica Axinte)