Daca programati o excursie in Moldova, va sfatuiesc sa rezervati o zi pentru a vizita obiectivele turistice din Campulung Moldovenesc: Muzeul Arta Lemnului, Casa Muzeu Ion Gramada, Biserica Nasterea Maicii Domnului – biserica de lemn construita intre anii 1855 si 1858, sinagoga veche – construita in 1873, templul evreiesc – construit in 1894, Monumentul Statuar Dragos Voda si Zimbrul, bustul poetului Mihai Eminescu, Muzeul Lingurilor de Lemn. Pe acesta din urma vi-l prezint in cele ce urmeaza.
Muzeul Lingurilor de Lemn se gaseste in judetul Suceava, in localitatea Campulung Moldovenesc (la 90 km de Suceava sau 42 km de Vatra Dornei). Este o casa cu doua etaje, in care lingurile sunt asezate pe stative, pe pereti, pe tavane, pe balcon sau la ferestre. Casa profesorului Ion Tugui adaposteste o colectie de peste 5.400 de linguri de lemn confectionate de mesterii de la noi din tara si din intreaga lume. Cele mai multe sunt din Bucovina. Turistii veniti din alte tari (Japonia, China, Pakistan, Noua Zeelanda etc.), care au vizitat muzeul, au donat linguri sau au facut schimb cu profesorul Ion Tugui.
Lingurile sunt catalogate in functie de:
– materialul din care au fost confectionate, din 130 de specii de lemn: de plop, tei, tuia, magnolie, nuc, cires, palisandru, piersic sau specii exotice ca smochin, lamai sau ginko biloba;
– utilizari: pentru ciorba, mancare, lapte, amestecatul serbetului, la smantanit, la luat spuma de la supa, pentru munca la stana, la pastravarii, pentru alesul icrelor sau pentru hranirea pestilor, pentru culegerea fructelor de padure;
– marimi: de la cele mai mici la giganticele linguri folosite pentru prepararea mustului din fructele de padure.
Cea mai veche lingura este din anul 1825.
Lingurile au fost lucrate manual cu dalta si tesla. Sunt fie simple, fie sculptate, traforate sau pictate. Coada lingurilor este sculptata sub forma de impletitura sau cu motive din natura, animale (serpi, cerbi, balauri, pesti, melci), pasari, peisaje, flori de camp sau motive astrale. Sunt linguri albe, negre sau pictate cu culori obtinute pe cale naturala sau cu acuarela. Picturile reprezinta portrete ale personalitatilor istorice, incepand de la Traian si Decebal, apoi Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, frumoasele manastiri din Moldova, costume populare din diverse zone ale tarii sau steme, de exemplu stema Moldovei – capul de bour.
Exista chiar si portretul profesorului Ion Tugui si al sotiei sale, Margareta Tugui. Un alt mod de infrumusetare a lingurilor este pirogravura sau impodobirea acestora cu margele sau tinte metalice. Unele poarta denumiri speciale: lingura logoditilor, lingura casatoritilor, lingura pentru femei cicalitoare (are niste inele, care prin scuturare fac zgomot si atentionau femeia sa nu mai cicaleasca barbatul la masa), lingura avarilor, care este foarte plata si se poate lua putina mancare, lingura trogloditilor… Sunt expuse si alte obiecte din lemn folosite la stana pentru strangerea zerului, linguroaie si cause. Muzeul mai gazduieste si o expozitie de stergare din Bucovina, ceramica, cusaturi si monezi. (Viorica Axinte)