Anul acesta, 1 Mai Muncitoresc a fost sarbatorit de romani printr-o minivacanta de 4 zile, in care gratarele au fost la mare cautare, fiind pline de mici si carne, berea a fost favorita barbatilor, iar costumele de baie, favoritele femeilor. Vremea a fost placuta: ploaia a fost alungata de fumurile gratarelor, iar norii au fost speriati de muzica data cu volumul la maximum. In urma valurilor de grataragii au ramas munti de gunoaie, mizerie si resturi de la gratar. Tinerii amatori de senzatii tari si-au petrecut aceasta sarbatoare pe litoralul Marii Negre. Stim cu totii ca 1 Mai marcheaza deschiderea sezonului estival la mare, iar aceste doua evenimente s-au contopit intr-unul singur.
Dar oare asta inseamna pentru romani 1 Mai? Gratare, gunoaie si cateva zile pe litoral? Cati dintre romani stiu cu adevarat ce s-a intamplat pe 1 Mai? 1 Mai, Ziua Internationala a Muncii, se serbeaza in memoria victimelor grevei generale din Chicago. In 1886, la data de 1 mai, sute de mii de oameni de pe tot teritoriul Statelor Unite au participat la un protest de proportii uriase, cerand reducerea timpului de lucru la 8 ore/zi. In acele vremuri, lucratorii munceau mai mult de 10 ore/zi. Insa cea mai mare si cea mai violenta demonstratie a fost cea din Chicago, unde o bomba a facut numeroase victime, atat protestatari, cat si politisti. Aceste manifestatii nu au fost in zadar, protestatarii primind ceea ce au cerut: dreptul la ziua de munca de 8 ore, fara reducerea salariilor.
Federatia Americana a Muncii a stabilit ca ziua de 1 Mai sa devina Ziua Internationala a Muncitorilor. Dupa un timp, Ziua Muncii in America a fost mutata in prima zi a lunii septembrie, Labor Day, cum o numesc americanii, fiind sarbatorita, de asemenea, cu nenumarate gratare. Dar ziua de 1 Mai a ramas, in aproape toata lumea, Ziua Internationala a Muncii. 1 Mai in Romania a fost sarbatorita prima oara in 1890 de catre „miscarea socialista”. In perioada comunismului, in fiecare an de 1 Mai aveau loc parade si defilari de mare amploare, cu mii de muncitori imbracati in haine festive, uniforme si ducand pancarte pe care erau scrise urari de bine clasei muncitoare, partidului si conducatorului Nicolae Ceausescu. Dupa caderea regimului comunist, s-a renuntat la parade, aceasta sarbatoare transformandu-se in sarbatoarea micilor si berii la iarba verde.
Firmele care comercializeaza bere si produse din carne profita din plin de aceasta sarbatoare, ademenindu-ne cu promotii, reduceri si concursuri diverse. Daca ne gandim mai bine, este ceva perfect normal ca sarbatorile sa se transforme incet-incet, chiar sa se schimbe radical. Face parte din procesul antropologic al unui popor, interesele lui fiind altele, diferite de cele de acum 100 de ani.
Dar rolul cel mai important il joaca natura, ea fiind singura care nu se schimba la fel de repede precum oamenii, de aceea trebuie sa o protejam. Sa incercam pe cat posibil sa facem gratare doar in locurile special amenajate si sa ne strangem resturile si gunoaiele in urma noastra. Trebuie sa pastram natura asa cum este ea acum si pentru generatiile viitoare, oricum vor vrea ele sa sarbatoreasca 1 Mai, Ziua Internationala a Muncii. (Razvan-Constantin Ciubotaru, Foto: freeimages.com)