Manastirea de la Sambata de Sus, cunoscuta sub denumirea de Manastirea Brancoveanu, este un asezamant monahal de calugari. Initial, in 1657, a fost construita o bisericuta de lemn, din initiativa vornicului Preda Brancoveanu, bunicul domnitorului Constantin Brancoveanu. Intre anii 1696 si 1707 s-a construit biserica din piatra si caramida, prin grija domnitorului Constantin Brancoveanu. Aceasta a fost daramata cu tunul de generalul habsburgic Preiss, in 1785. Mitropolitul Nicolae Balan a restaurat biserica in anul 1928. Manastirea Brancoveanu este un loc in care te simti mai aproape de Dumnezeu, un loc in care poti afla liniste, pace, sfaturi duhovnicesti de mare folos si in care te poti bucura de frumusetea naturii.
De cum intri pe aleea marginita de flori, simti ca ai patruns intr-un colt de rai. Situata la poalele muntilor Fagaras, intr-un cadru natural deosebit, departe de zgomotul lumii, manastirea are o arhitectura ce se incadreaza intru totul in stilul brancovenesc, stil aparut la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea in Tara Romaneasca. In curte se gaseste Pastravaria, dar si Academia Sambata. Academia este proiectata ca un loc unde sa se desfasoare diferite conferinte pe teme religioase, culturale sau stiintifice, dar si ca o casa de oaspeti, detinand 70 de camere.
De la manastire, pe un drum forestier, se poate ajunge la Cabana Valea Sambetei. De acolo, pe o poteca, puteti ajunge la chilia Parintelui Arsenie Boca. Chilia se inalta primejdios deasupra unei prapastii verticale de peste 100 de metri. In interiorul chiliei se pot aprinde lumanari si lasa acatiste. Chilia a devenit altar de rugaciune si meditatie. Parintele a intrat in 1939 in obstea Manastirii Brancoveanu, unde a primit numele de Arsenie. Mormantul sau se afla la Manastirea Prislop. Este un loc de pelerinaj pentru credinciosii din toate colturile tarii.
Parintele Arsenie Boca a propovaduit iubirea lui Dumnezeu si sfintirea oamenilor prin iubire. Cuvintele de mai jos mi s-au intiparit in minte: Dragostea lui Dumnezeu fata de cel mai mare pacatos este mai mare decat dragostea celui mai mare sfant fata de Dumnezeu – Parintele Arsenie Boca. (Aglaea Ciubotaru)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Un_colt_de_rai_la_Manastirea_Brancoveanu/1]}