In Duminica Lasatuluide Sec de Branza se asaza pe mese bucate din belsug, ca si cum ai manca pentrumai multe zile la un loc. Dupa petrecere, fiecare gospodar mananca un ou, catse poate de repede, ca sa fie la fel de sanatos si de puternic, ca un ou, sipentru ca Postul sa treaca foarte repede si sa fie usor. Important este cafiecare sa isi ceara iertare de la vecini sau de la rude, fiind esential sa seintre in Post in impacare si in liniste. Din retetarul Lasatului de Sec de Branzaam ales pentru astazi Prajitura fiarta in lapte, asa cu se face la Varadia deMures.
Aveti trebuinta de: 500 g faina, 6 galbenusuri, 300 ml lapte, 30 g drojdie, 100 g zahar tos,150 g zahar pudra, 150 g unt, zahar vanilinat, sare.
Cum se procedeaza:Faina se bate cu galbenusurile,jumatate din cantitatea de lapte (in care s-a dizolvat si drojdia, lichefiata cu o lingura de zahar). Sebate cu lingura de lemn, pana cand se desprinde de pe ea. Se lasa deoparte o ora,sa se odihneasca.
Untul se bate cuzaharul pudra, pana se face spuma. Se intinde ofoaie de aluat si se unge cu spuma deunt. Se ruleaza strans foaia si setaie din ea bucati de 10 cm lungime. Se asaza rulourile de aluat intr-o tava rotunda, unsacu unt, lasandu-le sa mai creasca o jumatate de ora.
Se dau la cuptorla foc mic si, cand incep sa serumeneasca, se toarna deasupra restul de lapte fiert si amestecat cu zahar tos (100 g) si parfumat cu zahar vanilinat. Se da din nou lacuptor, pana se incheaga laptele.
Reteta culeasa din Varadia de Mures, judetul Arad, si publicata in volumul Retete de Pasti de Simona Lazar si Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar,Antena Satelor)