Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Arta culinara»Zama de gaina cu zdrente (reteta bunicii)
    Arta culinara

    Zama de gaina cu zdrente (reteta bunicii)

    17 iunie 2017Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Zama de gaina? Mmmm! Gustoasele ciorbe si supe ale bunicilor! Cu cat ne-ndepartam mai mult de copilarie, cu-atat parca ne dorim mai mult sa le regasim gustul, in lingura pe care o ducem la gura. Uite, bunaoara, zeama asta de gaina cu zdrente… galbena-galbioara, toata numai stelute de grasime buna, de pasare de curte, parfumata cu patrunjel proaspat si deasa-deasa, cat sa stea lingura… in picioare, cum zicea bunica-mea. Nu stiu cum e cu retetele bunicilor voastre, dar eu mare noroc am ca am reusit s-o notez in caietul meu de nevasta tanara. Ei, si de acolo… v-o daruiesc si domniilor voastre.

    Conditia dintru inceput e sa ai la-ndemana, in frigider, o gaina de tara, adevarata! Ehei, ce noroc pe aceia care o au chiar in curte… dar sa nu va asteptati sa va-nvat acum si cum se taie si se jumuleste!

    Zama de gaina cu zdrente – reteta
    Gaina, curatata cum se cuvine si portionata dupa tipic, se pune la fiert. In apa rece cu sare. Se spumuieste, de cate ori e nevoie, ca sa ramana zeama limpede si frumoasa. Pentru asta, focul nu trebuie sa fie puternic, doar… potrivit de tare. Dupa juma’ de ora, 40 de minute de fiert pe-ndelete, adaugi in zeama si radacinoasele: morcov, telina, albitura – adica radacina de patrunjel si pastarnac. Nu trebuie sa le tai, ci le lasi intregi, caci le vei folosi drept garnitura la carnea servita rasol, cu hrean ras. Mai pui in oala asta si-o ceapa, intreaga, in care ai infipt un cuisor sau doua. Cand si carnea, si zarzavatul au fiert, se strecoara supa – eventual si printr-un tifon, ca sa nu treaca impuritati in zama.
    Pentru zdrentele de pus in zama, tehnologia este urmatoarea: Mai intai se face o compozitie smantanoasa, din doua oua, faina alba (eventual cernuta) si sare. Nu trebuie sa fie nici prea subtire – caci nu se va lega, dar nici prea groasa – ca doar nu faci taitei. O parte din zama de carne – cel mult un sfert din cantitate – se pune intr-o cratita, pe foc potrivit, si in ea se toarna compozitia pentru zdrente, in fir subtire. Se lasa sa fiarba, la foc mic, un sfert de ceas. Se strecoara zdrentele, se trec o data, scurt, prin jet de apa rece si se pun in restul de zeama, aducandu-se din nou pe foc, pentru cateva minute. Se aromeaza cu patrunjel tocat marunt.
    Zeama in care au fiert zdrentele, dupa ce se raceste, poate fi folosita, eventual, pentru a pregati un sos sau pentru a „subtia” hreanul ras, pe care il veti servi alaturi de carnea si legumele fierte.
    Reteta asta e cum nu se poate mai nimerita atunci cand vrei sa gatesti doua feluri de mancare dintr-o singura… palitura, vorba moldovenilor!

    Sursa: Antena Satelor
    (Simona Lazar, Antena Satelor)

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleLocuri neobisnuite: Biserica cu Moartea razand
    Next Article Bors de ciuperci (reteta lui Radu Anton Roman)
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Denta & Rommedica 2025, o editie dedicata inovatiei, educatiei si dialogului medical

    Concert si atelier de muzica armeneasca traditionala, la MTR

    Salonul National de Arta Contemporana 2025, la Muzeul Taranului

    Denta & Rommedica 2025: Expo-conferinta dedicata inovatiei si progresului in sanatate

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.