Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Blogurile Brandurilor Dacic Cool»Blog Corcova»Vinul in Antichitate
    Blog Corcova

    Vinul in Antichitate

    8 octombrie 2010Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Aparut probabil undeva in zona cuprinsa intre Georgia, Iran si Egipt, cu mai bine de 6.000 de ani in urma, vinul s-a extins acum vreo 4.000 de ani in lumea cretana si cea greaca. Odata cu propria lor dezvoltare, grecii si-au format puternice rute comerciale, cu legaturi stranse cu cetatile pe care le stapaneau. Datorita lor se poate spune ca s-a extins cultura vitei-de-vie, vinul ajungand legendar in zona sudica a Europei, in special in Italia si Franta, unde climatul si topografia erau ideale pentru cultura strugurilor pentru vin, Vitis Vinifera, caci, asa cum scria Vergiliu, vita-de-vie iubeste dealurile intinse. Aprecierea deosebita pe care vinul a dobandit-o in lumea Greciei antice, deja cu un mileniu si jumatate inainte de Hristos, a facut ca modul de preparare al vinului sa fie descris inclusiv de Homer in diferite pasaje din Iliada si din Odiseea.

    Vinul juca in epoca un rol important in comert, dar el era deosebit de apreciat si pentru virtutile lui medicale, fiind deseori prescris inclusiv de Hipocrate. Dar grecii i-au adaugat si diferite ierburi si condimente, atat pentru a-i conferi diferite arome, cat si pentru a-i potenta diferite actiuni terapeutice. Dar tot ei, asa precum aveau sa faca si romanii la randul lor, au introdus obiceiul de a-l bea inmultit cu apa. Este o diferenta importanta fata de traditia dacica. Pentru ca vinul era cel putin la fel de iubit de daci, renumiti pentru podgoriile si vinurile lor. Dar aici vinul nu era baut doar din ulcele si nu era indoit cu apa, ci era baut in special din coarne de bou.
    Asa cum se povesteste, se pare ca pe vremea lui Burebista dacii incepusera sa dea semne ca vinul incepe sa se transforme in patima si atunci, la sfatul marelui preot Deceneu, s-a trecut la dezradacinarea vitei-de-vie. Masura s-ar putea sa se fi datorat insa si pasiunii starnite de minunata licoare dacica printre vecini, care nu mai conteneau cu incursiunile lor militare in cautarea mult ravnitului elixir. Dar cu tot efortul de dezradacinare a podgoriilor, romanii aveau sa gaseasca la venirea lor o productie infloritoare de struguri si de vin, astfel ca pe monezile batute in noua provincie au figurat o femeie careia doi copi ii ofereau struguri. Podgoriile reprezentau in continuare un important punct de atractie al Daciei. De altfel, viticultura avea sa se pastreze peste veacuri la mare pret, asa cum este si astazi.
    Plasarea Corcovei peste munte de Sarmizegetusa Regia si vechea traditie a viticulturii in Piemontul Motrului ne face de altfel sa credem ca aici aceasta minunata pasiune a vinului, care a adus faima regiunii, nu a apus niciodata de pe vremea marelui Burebista. Este o minune care intr-adevar merita sa fie pastrata. Vinurile noastre va asteapta pentru a va convinge de acest adevar.

    http://euro-house.com.ua
    europosud.ua/

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticlePovestea vrabiutei
    Next Article Dimineata cu lapte de soia
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Apicolele in cultura popoarelor lumii

    23 ianuarie 2016

    Detoxifiere naturala dupa sarbatori

    16 ianuarie 2016

    Laptisorul de matca pentru raceala si gripa

    18 decembrie 2015
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Indagra & Indagra Food 2025: o editie cu peste 35.000 de vizitatori

    Targul Arhanghelilor Mihail si Gavriil, la MTR

    Romexpo deschide portile Indagra & Indagra Food 2025, cea mai importanta platforma dedicata inovatiei in sectorul agricol si alimentar

    Mai putin de o saptamana pana la deschiderea Indagra & Indagra Food 2025

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.