Compania noastra, Hofigal, organizeaza, periodic, cursuri de fitoterapie, prin care ne dorim sa informam publicul specialist si nu numai cu privire la terapia cu plante medicinale. In ultimele luni, compania noastra a organizat, in parteneriat cu OAMMR (Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania – sucursala Bucuresti), cursuri cu o tematica variata, axate atat pe probleme de fitoterapie, cat si de gemoterapie, cu explicatii privind actiunea celor doua tipuri de terapii in tratarea anumitor afectiuni.
Am sustinut aceste cursuri alaturi de Dr. Aniela Ioana Kinn, medic specialist medicina de familie, cu competente in apifitoterapie si ecografie.
Fitoterapia (din cuvintele grecesti phyton – planta si therapea – tratament) este o stiinta straveche ce foloseste plantele medicinale in scopul vindecarii. Datorita descoperirilor stiintifice din secolul al XX-lea, fitoterapia se bazeaza astazi pe fundamente stiintifice – principiile active din plante, si nu mai este considerata o practica derivata din medicina populara. Plantele medicinale au capacitatea de a drena organismul, ajutand la eliminarea toxinelor, si pot calma sau chiar trata anumite patologii functionale, de tipul problemelor digestive, tulburarilor de somn sau inflamatiilor articulare. Utilizarea plantelor medicinale in procesul curativ presupune, din partea medicului, cunoasterea principiilor active din fiecare planta, a partilor utilizate, a actiunilor sale farmacodinamice, dar si a afectiunilor in care o anumita planta poate avea efect adjuvant.
La randul ei, gemoterapia desemneaza terapia cu extracte din muguri si mladite tinere, care contin toate elementele vitale din arbori si arbusti. Numele deriva din latinescul gemmae, care inseamna atat mugur, cat si piatra pretioasa. Am putea spune ca denumirea nu este deloc intamplatoare: gemoderivatele, adica extractele din muguri si mladite tinere, au, intr-adevar, o valoare inestimabila.