Langa fostul sediu administrativ al santierului IPEG Poiana Botizii, deasupra unui fost mic depozit pentru explozibil, a aparut de vreo doi-trei ani o cabanuta de lemn, nefinita inca. Borvizul, care izbucneste ciclic la aproximativ 8-9 minute, gazele din strafunduri impingand intr-un violent suvoi inspumat apa minerala deosebit de placuta la gust, e adapostit intr-o ciuperca de lemn amplasata pe malul drept al vaii Poienii. Mai sus, la stanga drumului, dintre grohote sur-negricioase, apare o alta vana de apa minerala, iar in aval de borvizul captat prin foraj geologic, pe malul stang al vaii, se remarca succesiv vreo trei izvoare minerale feruginoase.
De fapt, si peste culmea dealului, in Baiut, pe valea Tocila, sunt cateva izvoare minerale apreciate de putinii turisti, dar mai ales de catre localnici.
Situat la confluenta V. Poienii si V. Cizma, la aproximativ 3 km nord de centrul localitatii, a fost descoperit in anul 1969, prin executarea unui foraj de cercetare. Izvorul face parte din aureola mofetica Oas-Gutai-Tibles, iar pulsurile sunt datorate acumularii gazelor (CO2 si H2S) in incaperi subterane naturale, pana ce presiunea gazelor o depaseste pe cea a coloanei de apa, iar prin iesirea brusca a gazelor la suprafata este antrenata si coloana de apa minerala.
Asteptam cuminti, scrutand curiosi spre fundul cioatei de lemn prin care apele minerale vor erupe-n curand. Initial, cateva bule sparg oglinda cristalina a apei precum cele dintr-un pahar de sampanie, apoi, dupa vreo 7 minute de la precedentul ciclu, bulele se-nmultesc, iar apa minerala pare a fierbe, dand navalnic in clocot si revarsandu-se tumultuoasa printr-un mic scoc, risipindu-se, precum atatea nationale comori subterane pe apa sambetei, de-aceasta data in cea a vaii Baiutului. (Francisc Dragan)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Borvizul_din_Poiana_Botizii/1]}