La exterior, cetatea este inconjurata de un sant adanc, care la nevoie era umplut cu apa. Legatura cu exteriorul se facea printr-un tunel si un drum de straja pentru aprovizionarea luptatorilor de pe creneluri. Intrarea in cetate se face printr-un gang lung de 30 de metri, strajuit de doua porti care se pot ridica. Portile sunt construite din tepuse din lemn de stejar, legate intre ele cu benzi metalice. Daca atacatorii treceau de prima poarta, erau blocati de a doua si erau prinsi la mijloc si distrusi. In interiorul cetatii s-au construit camere de refugiu si camari care adaposteau proviziile de peste an ale locuitorilor. Camarile sunt construite pe 2, 3 sau 4 nivele, accesul realizandu-se cu ajutorul scarilor din lemn. Sunt 272 de camari, numerotate, fiecare familie avand camara sa. Aici se retragea toata populatia cetatii in vremea navalitorilor.
Muzeul etnografic adaposteste ateliere mestesugaresti, mobilier din lemn pictat, unelte specifice rotarului, dogarului, selarului, piese din ceramica, porturi taranesti traditionale, sasesti. O incapere, care pastreaza resturi ale unor vechi picturi murale, a fost reamanajata ca scoala. In mijlocul cetatii se afla biserica, construita in secolul al XIII-lea, in forma de cruce greaca, avand arhitectura gotica. Este una din cele mai vechi biserici din Transilvania si din anul 1999 face parte din patrimoniul cultural mondial al UNESCO.
Bolta este in stil gotic cu nervuri din teracota. Aici se gaseste un altar poliptic (pictura realizata pe mai multe panouri articulare), care cuprinde imagini din patimile Domnului Iisus, alte picturi originale si o impresionanta orga asezata la inaltime si inca functionala. In timpul verii, biserica se transforma intr-o sala de concerte camerale. (Viorica Axinte)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Cetatea_Prejmer/1]}