Nu regret decat lucrurile pe care nu le-am facut, imi marturiseste Marina care la cei 87 de ani ai sai priveste in trecut rasfoind filele efervescente ale tineretii si ajunge la concluzia ca si-a trait viata urmand normele scrise si nescrise ale societatii, desi uneori si-ar fi dorit sa fi fost detinatoarea unei gandiri un pic mai libere si sa fi actionat in consecinta. Fidelitatea fizica – imi spune ea asezand incet cestile de cafea – nu-ti asigura un loc in rai.
Fidelitatea este o delicata problema pe seama careia s-au efectuat mii de studii, insa aici, cifrele nu sunt niciodata fidele, nereflectand cu precizie realitatea. Conceptiile asupra fidelitatii s-au schimbat in timp, sub influenta factorilor culturali si sociali. Daca au existat timpuri in care infidelitatea era un subiect tabu, astazi, rasfoind paginile revistelor glossy sau deschizand pagini de internet, citim articole cu titluri precum: Cinci pasi pentru o aventura de succes, Cadouri pentru sotie, cadouri pentru amanta, Traieste-ti aventura fara sa fii descoperit/a si alte articole care-ti explica, pas cu pas, cum sa faci fata cu brio unei relatii extraconjugale.
Traim intr-o lume care a transformat vechile tabuuri in subiecte demne de discutii mai mult decat transparente si ma gandesc: Ce este astazi normalitatea?! Intr-o discutie teoretica, majoritatea oamenilor sunt adeptii fidelitatii eterne si neconditionate, in realitate, cauza principala a divorturilor (atat din Romania, cat si din majoritatea altor tari) este tocmai infidelitatea. Cu alte cuvinte, iluzia unei iubiri infinite se sfarseste atunci cand apare atractia fizica si emotionala catre altcineva.
Unii barbati sunt adeptii expresiei Daca pica, pica, subliniind imposibilitatea naturala, nativa, de a se impotrivi avansurilor unei alte femei. Specialistii in genetica pun totul pe seama unei gene: DRD4, sustinand ca aceasta ar fi vinovata de predispozitia barbatilor spre relatii extraconjugale. Infidelii cronici (cei care nu se opresc la o singura aventura) au incercat sa introduca aceasta ipoteza ca justificare in instanta, in procesul de divort (mai ales acolo unde „partea vatamata” a cerut daune financiare importante), insa justitia este, cel putin deocamdata, reticenta, asteptand argumente mai solide.
Riscurile infidelitatii nu sunt, insa, numai de ordin financiar; daca in SUA, psihologii au ajuns la concluzia ca o relatie extraconjugala poate sa salveze o casnicie aflata in impas, in Italia, medicii cardiologi avertizeaza asupra pericolului de infarct (in ultima vreme inregistrandu-se o crestere majora a cazurilor de infarct in timpul actului sexual cu amanta).
Asadar, terenul infidelitatii poate fi periculos; cu toate acestea, psihologii romani spun ca majoritatea femeilor si barbatilor implicati intr-o relatie oficiala au sau isi doresc sa aiba cel putin o aventura pe parcursul casniciei. In timp ce barbatii romani au tendinta de a dezvalui psihologului in detalii fine amanunte despre relatia extraconjugala, femeile sunt mult mai reticente, minimalizand intensitatea si insemnatatea relatiei.
Cu gandul sau cu fapta, infidelitatea – sursa de inspiratie pentru scriitori celebri precum Eminescu, Shakespeare – pare a fi o coordonata care a strabatut cu brio schimbarile secolelor, existand mereu, indiferent de circumstantele istorico-culturale.
Exista – cu siguranta – oameni care isi traiesc viata intr-o moralitate aproape absoluta, insa Marina, la cei 87 de ani ai sai, poarta in suflet regrete, ganduri ascunse, pe care nu si le-a dezvaluit decat acum, in fata cestii de cafea espresso. Ascultand-o, imi este imposibil sa nu ma intreb daca binele si moralitatea nu sunt cumva valori relative, traite prin prisma propriului caracter, si ma mai intreb cum e mai bine sa iti traiesti viata ca sa nu ai nici un fel de regret la final?! (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)