Ulpia Traiana Sarmizegetusa, pe numele sau complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, a fost capitala Daciei romane, situata la o distanta de 40 km de Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei. Ruinele orasului antic constituie azi obiectul unui complex arheologic in localitatea Sarmizegetusa, judetul Hunedoara. Daca vechea capitala a Daciei preromane se situa in Muntii Orastiei, la o altitudine de 1.200 m, Sarmizegetusa Romana era amplasata pe un teren aproape ses, in bazinul Hategului, la cota 531 m. Orasul se afla la aproximativ 8 km departare de trecatoarea care face legatura intre Banat si Transilvania si care purta in Antichitate numele de Tapae, astazi „Portile de Fier ale Transilvaniei”.
Alegerea amplasamentului pentru intemeierea orasului s-a facut in baza avantajelor strategice și economice, cu Muntii Retezat la sud si Muntii Poiana Rusca la nord, si constituiau bariere naturale greu de strabatut pentru eventualii atacatori. Teritoriul metropolei se intindea de la Tibiscum la Micia, pana la intrarea Jiului in defileu, un teritoriu propice in care capitala s-a putut dezvolta in liniste, fiind aparata de castrele Tibiscum, Voislova, Micia si Bumbesti. Prin Ulpia Traiana trecea drumul imperial care venea de la Dunare si facea legatura cu extremul nord al provinciei, la Porolissum (Moigrad).
Deoarece romanii voiau sa evite o noua lupta foarte dificila la Tapae in urmatoarea lor incursiune impotriva dacilor, au amplasat la sfarsitul campaniei din 101-102 d.C., la distanta de 8 km est de Portile de Fier, in Campia Hategului, o garnizoana romana. Pe acest amplasament al taberei militare romane se va construi, dupa obtinerea victoriei din anul 106 d.C., un mare oras, capitala unei noi provincii a Imperiului Roman. Ulpia Traiana a fost intemeiata de guvernatorul Daciei Romane, Decimus Terentius Scaurianus, si avea o forma obisnuita in acea vreme la romani: un patrulater cu laturile rotunjite. Dimensiuni: suprafata de 32,4 ha, lungimea 600 m, latimea 540 m, inaltimea zidului de 4-5 m. Zidul era construit din blocuri de piatra cioplite, imbinate cu mortar si era prevazut in partea de sus cu creneluri, avand pe fiecare latura cate o poarta. Portile de pe laturile paralele erau legate intre ele prin doua strazi principale, care strabateau cetatea dintr-o parte in alta. Piata era in centrul orasului cuprins intre zidurile de aparare si se afla la intretaierea celor doua strazi principale amintite mai sus. Daca in interior se aflau cladirile administrative si religioase, in afara insa se aflau case, gospodarii, unele temple, dar si constructii publice si particulare, precum si cimtirele. Numele complet al orasului era Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. (Francisc Dragan)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Ulpia_Traiana_Sarmizegetusa/1]}