Muzeul National de Arta al Romaniei va invita joi, 5 iulie, orele 18.30, la vernisajul expozitiei Arhetipuri sculpturale. Sculptura in lemn, deschisa la parterul Galeriei Nationale. Curatorul expozitiei este Ana Zoe Pop, specialist in cadrul Sectiei de Arta Romaneasca Moderna a muzeului.
Expozitia cuprinde 75 de piese de sculptura in lemn din patrimoniul Galeriei Nationale a MNAR, create in perioada 1918 – 1999 de 22 de artisti, printre care: Hans Mattis-Teutsch, Milita Petrascu, Borgo Prund, Romul Ladea, Geza Vida, Constantin Aramescu, George Apostu, Peter Balogh, Gabriela Manole Adoc, Constantin Popovici, Ovidiu Maitec.
Expozitia se inscrie intr-un demers de valorificare a unui fond muzeal mai putin cunoscut, fiind inedita prin numarul mare de artisti selectati pentru a ilustra tema propusa. Limitandu-se la sculptura in lemn din colectiile muzeului, expozitia nu isi propune o abordare exhaustiva a subiectului, ci mai degraba o prezentare cronologica a unor repere semnificative din evolutia acestei tehnici artistice, in viziunea sculptorilor din Romania, pe parcursul secolului al XX-lea.
Lucrarile selectate ilustreaza cateva modalitati prin care sculptorii romani s-au raportat la notiunea modernista de fidelitate fata de materie, impusa de Brancusi si generatia lui, folosind tehnica cioplirii in lemn si polisajul, care implica lucrul direct cu materialul sculptural si absenta intermediarilor (elevi, ucenici, angajati etc.), precum si transferarea interesului de la obiectul reprezentarii, la proprietatile si specificitatea materiei prime – in cazul de fata lemnul.
In expunere sunt prezenti artisti interbelici, care oscileaza intre un modernism clasicizant si forme radicale ale modernitatii, alaturi de sculptorii afirmati la sfarsitul anilor ’60 si in anii ’70, perioada de generalizare si diversificare a expresiei abstracte, cand sculptura in lemn devine un fenomen major, fiind stimulata de aparitia si proliferarea simpozioanelor de sculptura in aer liber.
Expozitia va fi deschisa din 6 iulie pana in 28 octombrie 2012, programul de vizitare fiind: miercuri – duminica 11.00 – 19.00 (pana la 30 septembrie) si 10.00 – 18.00 (de la 1 octombrie).
Pretul de intrare este: 8 lei intreg, 4 lei redus, in prima miercuri din fiecare luna intrarea fiind gratuita.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro.
O alta expozitie temporara organizata de MNAR cu lucrari din patrimoniul propriu, inscriindu-se, de asemenea, demersului de popularizare a colectiilor muzeului care nu sunt incluse in expunerile permanente, a obtinut Premiul Comitetului National Roman ICOM, editia 2012. Premiul se acorda in fiecare an autorului conceptiei tematice a unei expozitii organizate in anul precedent de o institutie membra a Consiliului International al Muzeelor (ICOM) din Romania.
La cea de-a 13-a editie a concursului, premiul a fost acordat doamnelor Carmen Tanasoiu si Adriana Adam pentru expozitia temporara Arta cositorului in colectiile Muzeului National de Arta al Romaniei, organizata la sediul muzeului in perioada 22 decembrie 2011 – 27 mai 2012.