Iata, lunile s-au scurs si ne aflam deja in octombrie; calendaristic, pasim inca prin frunzele toamnei, insa la sate oamenii incep deja sa se preocupe pentru iarna, pentru ca octombrie se mai numeste si Brumarel, asa ca oamenii sa stie ca pana la zapada nu mai e mult. In octombrie incepe curatenia de toamna, gradinile si livezile sunt ingrijite asa cum s-a lasat vorba din stramosi. De la mic la mare, ne pregatim de iarna.
Pentru ca este o luna plina de traditii, tomnaticul Brumarel se imparte in patru saptamani, catalogate si ele cu denumiri populare, asa cum se cuvine. Astfel, prima saptamana este numita si Saptamana lui Procoava. Acesta era un sfant care ofera pamantului tot ceea ce are nevoie pentru ca viitoarea recolta sa fie una reusita. El aduce apa din plin, insa numai si numai daca oamenii respecta intocmai randuielile calendarului si asculta cu sfintenie cuvantul lui Dumnezeu! In vechime, fetele se rugau Sfantului Procoava sa le dea un par sanatos si frumos, ca sa fie cat mai dorite de catre alesii lor.
Urmeaza saptamana dedicata satului, adica aceea in care, cu mic, cu mare, oamenii incep sa deretice prin curti, sa arda gunoaiele si sa faca ogoarele curate, pentru asteptarea zapezii.
A treia saptamana debuteaza cu marea sarbatoare a Sfintei Paraschiva, cea cunoscuta ca ocrotitoare a copiilor, cea care apara ogoarele de furtuni mari si de grindina. Pe 14 octombrie, in fiecare an, la Iasi, acolo unde Sfanta Paraschiva este considerata a fi ocrotitoarea orasului, se strang mii de oameni, care vin sa se roage pentru sanatate si implinirea dorintelor. Despre Sfanta Paraschiva se spune ca asculta rugaciunile fetelor nemaritate care isi doresc sa isi intemeieze o familie. Aceasta saptamana mai poarta denumirea populara de Saptamana Lucinului, este saptamana in care calendarul ortodox il sarbatoreste si pe Sfantul Luca (18 octombrie). In aceasta zi, tinuta cu sfintenie in satele romanesti, nu se coase, nu se impleteste, nu se tese si nu se lucreaza pamantul, pentru ca doar asa oamenii sunt protejati de pericolul lupilor. In aceasta saptamana, traditia spune ca, daca oile stau gramada, iarna care va urma va fi una extrem de grea, iar daca stau rasfirate, atunci iarna va fi blanda.
Ultima saptamana este cea a Sfantului Dumitru (26 octombrie), o saptamana in care ne amintim de persoanele dragi noua care au plecat spre ceruri. La sate, exista traditia ca in aceasta saptamana sa se dea pomana nuci, colacei facuti in casa, pentru ca cei trecuti in nefiinta sa nu fie trecuti in negura uitarii. Se sarbatoresc Mosii de toamna, iar in unele sate se mai pastreaza inca traditii stramosesti in care flacaii aduc lemne uscate adunate de pe camp si fac un foc urias, peste care sar. Se spune ca cine reuseste sa sara peste acest foc, denumit si Focul lui Sanmedru, isi va intemeia propria familie, chiar in anul care va urma. In alte zone din tara, dupa linistirea valvataii, taranii iau cate un carbune si il arunca in gradini si peste campuri, ca un ritual in care pamantul este purificat de tot ceea ce este rau si va deveni numai bun de rodit. Despre Sfantul Dumitru se spune ca pune vara sub lacat, scutura frunzele codrilor, iar daca frunzele se scutura repede, inseamna ca anul urmator va fi roditor.
Acestea si multe altele sunt traditiile pe care noi, romanii, le pastram inca in luna octombrie, o luna in care diminetile sunt reci si bruma incepe sa cada, pregatind campiile pentru sosirea zapezii. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)