Exista o multime de locuri interesante in lumea aceasta, locuri pe care le-am vizitat si locuri pe care imi doresc sa le vizitez, insa, asa cum am citit si in alte articole ale cititorilor Dacic Cool, obiectivul meu principal este acela de a cunoaste mai bine Romania, pentru ca nu exista satisfactie mai mare decat aceea de a descoperi frumusetea naturii de langa tine, calitatea operelor culturale din apropierea ta.
Prin Falticeni am trecut de nenumarate ori, poate ca uneori l-am privit superficial, insa renumele de adevarata sursa culturala (Falticeni este orasul in care s-au nascut sau in care au locuit mari personalitati precum: Ion Irimescu, Horia Lovinescu, marele actor Grigore Vasiliu Birlic,renumitul om de stiinta Dimitrie Leonida, pictorul Dimitrie Hirlescu si alte mari personalitati culturale cunoscute in intreaga lume) m-a facut sa revin si sa observ cu mai mare atentie aleile si stradutele cu nume atat de melodioase, casele simple si pline de istorie, pentru ca in Falticeni se paseste domol si se respira aerul in care parca mai plutesc ritmurile fanfarei militare dirijate de celebrul Dimitrie Buiuc.
Citisem cu ceva timp in urma cateva pareri ale unor jurnalisti care spuneau ca Falticeniul si-a pierdut din sclipire si a devenit un oras in care nu ai ce sa vezi. Ei bine, numai pasind pragul Muzeului Apelor „Mihai Bacescu”, poti sa te consideri norocos. Exista aici carti unicate, expozitii de numismatica, de fotografie, specii de pesti si un glob pamantesc unic in lume. E drept ca oamenii nu se mai inghesuie la cumparat bilete, insa imi aduc aminte ca, atunci cand eram in scoala generala, profesorii obisnuiau sa organizeze excursii cu caracter cultural, iar muzeele erau obiectivele principale. Ma intreb, ce fel de excursii se mai fac acum si cum le este indusa copiilor dragostea de cultura tarii lor? Ei bine, pe holurile Muzeului „Mihai Bacescu” am vazut expozitia de martisoare, expozitie realizata cu exponate facute de catre copii. Asta inseamna ca profesorii de astazi nu au uitat sa puna elevii mereu in contact cu institutiile culturale, ceea ce este un atu foarte important al viitorului.
Se spune ca Falticeniul este un orasel pe care il strabati in doar un sfert de ora, si asta doar daca nu vrei sa intalnesti valorile culturale care ne-au facut cunoscuti in intreaga lume. Daca esti dispus sa deschizi ochii sufletului, atunci ai nevoie de cateva zile pentru a vizita toate obiectivele istorico-culturale, pentru ca, pe langa Muzeul Apelor, mai sunt si Casa Memoriala „Mihail Sadoveanu”, Muzeul Orasenesc (unde veti gasi o importanta parte a operelor marelui Ion Irimescu), Galeria Oamenilor de seama, iar daca va opriti pentru o clipa in Piata Nada Florilor, sunt sigura ca veti admira celebrul ceas atomic, ceas care a starnit numeroase controverse, unii privindu-l cu suspiciune doar pentru ca a fost construit in perioada regimului comunist, altii mandrindu-se cu acest edificiu vechi, dar complex.
Asadar, este adevarat ca timpul a trecut, inevitabil, si peste micul si frumosul orasel Falticeni, insa farmecul sau a ramas acelasi, dar asta nu puteti afla decat atunci cand veti pasi, poate intr-o primavara calduroasa, pe aleile flancate de trandafiri, lalele si alte flori ce l-au inspirat pe marele Sadoveanu in scrierile sale. (Rodica Puscasu)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Falticeni_o_oaza_de_cultura/1]}