Istoria zbuciumata a secolului trecut nu a ocolit nici Romania. Luptele din ambele razboaie mondiale, instalarea Cortinei de Fier dupa 1945, in ultimii ani ai regimului Ceausescu, opresiunea dura si xenofobia, si dupa 1989, dificultatile tranzitiei, ca si neajunsurile din zone legate de infrastructura si servicii, au impiedicat o actiune eficienta de capitalizare a unui impresionant potential turistic. Romania, o tara cu 45% populatie rurala, poate oferi celor care indragesc arta si cultura populara forme de viata pe care civilizatia tehnica nu le-a transformat in istorie.
Romania poate satisface cele mai diverse gusturi ale turistilor. Varietatea formelor de relief, de la „Alpii Transilvaniei” la insoritele plaje ale Marii Negre, diversitatea vegetatiei si a faunei creeaza un climat propice turismului in orice luna a anului, atragandu-i pe cei care doresc sa se retraga in mijlocul naturii.
Pentru cei interesati de istorie, imensul sanctuar de la Sarmizegetusa vorbeste despre populatia locala geto-dacica, vestigiile de la Histria vorbesc despre colonistii greci care au poposit pe coasta Marii Negre in urma cu 2.500 de ani, ruinele podului construit intre 103 si 105 de imparatul Traian la Turnu Severin, peste Dunare, parte importanta a tehnicii antice, vorbeste despre geniul constructorilor romani. Evul Mediu romanesc este ilustrat de orasele fortificate si manastirile care reprezinta o originala sinteza intre elemente bizantine si central-europene.
Alpinistii si speologii (in Romania exista cam 11.000 de pesteri), vanatorii si pescarii pasionati, iubitorii sporturilor nautice si ai celor de iarna, toti pot sa-si transforme visurile in realitate pe pamantul Romaniei. Cateva dintre cele 140 de statiuni termale nu furnizeaza doar facilitati pentru o eficienta cura medicala, dar sunt si locuri cu inteles istoric. Baile Herculane si Geoagiu, spre exemplu, datand din timpul Daciei Romane, dar si destinatii favorite pentru capete incoronate ca imparateasa Maria Tereza sau imparatul Napoleon III.
Pentru cei pasionati de jocurile de noroc, un mare numar de cazinouri au fost deschise dupa 1989. Concertele, festivalurile folclorice, muzeele de arta si de istorie completeaza posibilitatile de recreere, odihna sau cura. In sfarsit, desi nu la urma, bucataria romaneasca cu feluri exotice pentru turistii occidentali, ca si gama variata de vinuri (Romania este al cincilea producator de vin din Europa), dar si bine cunoscuta tuica se adauga la lista de atractii turistice. Cei care doresc sa-si ia o amintire pot gasi o varietate de obiecte de arta populara: ceramica, obiecte sculptate in lemn, obiecte din piele, unele fara metal, covoare si cuverturi cu motive florale romanesti si icoane pe lemn sau pe sticla (specifice zonei), picturi naive si alte obiecte de arta. Va invit sa descoperiti Dulcea Noastra Romanie! (Oana Cristina, Foto: Stock.XCHNG)