Babele si Sfinxul sunt monumente ale naturii situate in Muntii Bucegi, care s-au format in urma fenomenului de eroziune eoliana, manifestat prin procese de distrugere (eroziune), transport si sedimentare a materialului rezultat. Cele doua formatiuni naturale sunt inconjurate de legende care vorbesc despre transformarea Babei Dochia in stana de piatra sau chiar despre locuri de reculegere ale zeului dac Zamolxe.
Babele reprezinta si numele culmii muntoase aflate in partea central-nordica a masivului Bucegi, de pe care puteti pleca spre alte puncte de interes, cum sunt Varful Omu (2.505 m altitudine) sau Crucea de pe masivul Caraiman.
Cu aglomeratia de la telecabina, am fi vrut sa urcam pana la Babele pe jos, insa ne-am lasat pagubasi cand am auzit ce inseamna sa urci pe Jepi. Am mai asteptat o zi, in care ne-am trezit mai dimineata si, de data aceasta, am prins un loc mai onorabil la coada. O data urcati in telecabina, am cotropit locurile cele mai prielnice pentru a admira peisajul. Cu cat urcam, cu atat descopeream peisajul atat de salbatic si incitant al muntilor. De fapt, nici nu stiai in ce parte sa te uiti, astfel incat sa nu ratezi nici o particica din peisaj.
Situat la 2.216 m, Sfinxul atrage prin forma umana pe care natura a sculptat-o de-a lungul timpului. Insa natura, nemultumindu-se doar cu o asemanare umana, parca a suflat peste el si un strop de personalitate. Bine pozitionat, cu o privire aspra, el da impresia ca supravegheaza acele plaiuri. Mergand mai departe, putem spune ca isi face destul de bine treaba din moment ce pazeste Babele de mii de ani.
Babele ciudate si interesante atrag turistii datorita formelor unice pe care le prezinta. Foarte interesant e ca, pe acest platou al muntilor Bucegi, natura a modelat aproape toate stancile din imprejurimi, insa mai are de lucru pana sa le dea forma finala. Babele au aspectul unor ciupercute gigantice, si putem spune ca natura a facut ultimele retusuri in ceea ce le priveste, insa, poate peste vreo 300 de ani, urmasii nostri o sa poata distinge siluetele unor doamne. Oricum, nu pot sa-mi imaginez cat i-a luat naturii sa creeze Babele, aceasta minunata opera de arta. (Elena-Mihaela Grigore)