Poate ca multora dintre voi, numele de Beresti nu va spune nimic. Pentru mine este insa locul de suflet, in care imi reincarc bateriile de cate ori este nevoie, de fiecare data cand stresul cotidian ma coplesteste. Beresti este un sat din comuna Adancata, judetul Suceava. Este asezat langa raul Siret. Acolo, pe meleagurile acelea care se incapataneaza sa intre in era modernismului, mi-am petrecut copilaria.
In Beresti, timpul parca a stat in loc, oamenii pastreaza inca acea intelepciune ancestrala din care cei ca mine pot beneficia. Aici, in serile de vara, copiii inca mai alearga desculti de ulite, iar batranele stau pe bancile din fata portitelor. Este o imagine care iti aduce aminte, inevitabil, de liniste – acea liniste pe care noi, cei plecati la oras, am pierdut-o in favoarea ritmului de viata alert. Singurul loc „monden” este chioscul din sat, unde nepotii veniti in vacante la bunici, beau Coca Cola, spre uimirea batranilor care nu inteleg ce moda mai e si asta… sa stai la chiosc si sa bei suc, cand apa e de o mie de ori mai buna. Intr-adevar, de fiecare data cand ma intorc in satul copilariei mele, savurez fiecare picatura de apa, ca si cum as beneficia de un vaccin contra tuturor bolilor din lume, apoi, cand revin la oras, realizez cat de mare este diferenta. In Beresti, oamenii nu stiu ce inseamna bio, nici eco… Insa stiu sa isi hraneasca animalele numai cu produse naturale, asa cum au invatat de la stramosii lor. Iar daca intrebi gospodinele ce pun in ciorbe de le ies atat de bune, o sa va spuna ca pun doar legume proaspete. Aici cuburile concentrate de supe nu au succes…
La biserica din sat, duminica nu lipsesc decat cei care sunt bolnavi. Prin urmare, biserica este mereu plina, iar copiii canta cu o placere naturala, in cor. Privindu-i, te intrebi cum de reusesc parintii lor sa ii desprinda de PC sau de televizor. Ei bine, o mamica tanara, cu trei copii destul de maricei, mi-a spus ca televizorul nu se afla printre favoritele copiilor, intrucat livada de langa casa le ofera posibilitatea de a alerga si de a se juca dupa cum doresc. Am invidiat-o, recunosc, pe femeia aceea, gandindu-ma cat de privilegiati sunt copiii ei sa beneficieze de tot ce le ofera natura, in timp ce eu duc adesea tratative indelungi cu fetita mea, pentru a o face sa renunte la un episod din Oraselul lenes ca sa mergem in parc.
O alta atractie a satului Beresti este barajul raului Siret. Aici, zilele de vara rasuna de vocile vesele ale copiilor care se scalda in rau, acolo unde apa este mica, sub privirile atente ale parintilor care ii supravegheaza de la mal. Legenda spune ca aici, de-a lungul raului Siret, multe vieti de copii au fost curmate de valurile necrutatoare. Batranii spun ca in fiecare an Siretul isi cere tributul, iar cine se aventureaza sa inoate acolo unde apa este foarte adanca se poate intalni cu spiritul flamand al apei.
Aici oamenii se cearta, apoi uita la fel de repede; iar atunci cand cineva trece la Cel de Sus, intreg satul il petrece pe ultimul drum. La botezuri sau nunti nu lipsesc decat cei care sunt plecati din sat.
Poate ca din cele relatate mai sus, ati putea crede ca Beresti este un sat al batranilor. V-ati insela. Tinerii s-au intors (batranii spun ca acesta este o minune), au facut case si traiesc aici, in linistea care ii vaccineaza impotriva a tot ceea ce este nociv la oras.
Beresti este un sat unde oamenii isi spun Buna ziua unul altuia, iar copiii stiu ce inseamna respectul fata de cei mai in varsta. Invatatoarea si preotul au ramas persoane demne de respect, persoane carora li se cere adesea sfatul.
In incheiere, va spun doar atat: daca treceti vreodata prin Beresti, comuna Adancata, judetul Suceava, nu veti fi impresionati de monumente sau alte atractii turistice, insa va veti umple de energia si de vitalitatea oamenilor de aici… Pentru ca Beresti nu este decat un sat de oameni simpli, iar simplitatea lor emana o naturalete pe care noi, cei de la oras, am pierdut-o. (Rodica Puscasu)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Beresti_sat_de_oameni_simpli/1]}