Locuiesc intr-o zona binecuvantata, in apropiere de Piatra Craiului. La o distanta de aproximativ 27 km de Brasov se afla localitatile Tohan Vechi, Tohan Blocuri si Zarnesti. Zona are un farmec aparte, datorita formelor de relief de aici. Localitatile sunt situate intr-o depresiune inconjurata de dealuri si munti. Aici fiecare anotimp isi are farmecul lui. Natura a fost foarte darnica cu noi! Iarna poti urca pe dealuri, unde inca zapada nu a fost calcata de picior de om. Este totul de un alb imaculat.
Daca ai norocul sa fie o zi insorita, ai o priveliste de basm! Printre sclipirile de diamant ale zapezii se vede padurea cu brazii (care au mai ramas), impodobiti si ei cu mantii albe. Conurile brazilor sunt mici brelocuri atarnate frumos. In zare, printre razele reci de soare de iarna apar muntii in toata maretia lor: Piatra Craiului, Magura, Bucegii, Tampa. Aerul este tare si cu aroma de padure! Aici, pe Brebina (unde ajungi din Tohan Blocuri) sunt si cateva vile foarte frumoase, cu o arhitectura de bun-gust, care completeaza frumos peisajul.
Acest tablou mirific de iarna se transforma spectaculos primavara! Cel mai frumos este atunci cand pomii incep sa infloreasca si muntii apar cu piscurile acoperite de zapada, care acolo inca nu s-a topit. Este o explozie de culoare: verde, alb, albastru, iar alb. Retina este pe deplin satisfacuta! Dumnezeu a creat armonia! Din pacate, omul o strica. Peisajul se schimba de la an la an. Padurea este taiata in mod barbar! Se strica echilibrul ecologic! Sunt locuri in care abia daca au mai ramas cativa copaci! Opriti dezastrul ecologic pana nu este prea tarziu!
Perioada in care zapada se topeste si pana incepe sa inverzeasca este aproape sinistra in cartiere. Incep sa apara gunoaiele aruncate de peste tot. Mai este si combinatia nefericita de culori ale blocurilor. Acelasi bloc are mai multe culori, dar intr-o combinatie deloc potrivita. Sau zugravite numai partial, din cauza lipsei resurselor financiare ale locatarilor. Afara a inceput sa se incalzeasca, dar te ia cu fiori! Pesajul citadin iti zgaraie retina intr-un mod total neplacut, chiar daca nu esti neaparat pictor. Natura, saraca, tot ea va mai salva cate ceva dupa ce va incepe sa inverzeasca si va adauga pete placute de culoare la cenusiul citadin!
De ce sa nu ajutam si noi natura? Sa pastram ceea ce deja ne-a dat si sa construim frumos! Oare nu omul sfinteste locul? Si daca nu o face, sa nu ne miram ca natura se mai si razbuna? (Adriana Cristea, Foto: Stock.XCHNG)