Maretia cadrului natural si tipicul incontestabil al unei cetati din inima Transilvaniei, asta ne intampina la Deva, daca ne hotaram sa o vizitam. Ne aflam in plin sezon hiemal si trebuie sa stiti cu totii ca exista si program de iarna la cetate, iar o pagina de istorie va asteapta sa o deschideti pe viu! Vestigiul e deschis zilnic intre 8:00 si 20:00, ultima urcare cu telecabina fiind la 19:45. Biletul este de 10 lei pentru un adult si 5 lei pentru un copil. Dealul Cetatii este rezervatie naturala mixta, cu specii de plante rare ce se regasesc inclusiv pe lista rosie nationala. De asemenea, tot aici intalnim si o specie din fauna mediteraneana, ocrotita si ea, si anume vipera cu corn sau Vipera ammodytes. Sunt peste 1.300 de specii de plante si animale prezente.
Exista si interes geologic dat de formatiunile de origine vulcanica din care este constituit dealul (un fost con vulcanic andezitic). Pe varful dealului se gasesc ruinele cetatii, aflate si acum in proces de conservare si restaurare, dar deschise turistilor, care au o zona de vizitare speciala pe intregul timp al lucrarilor de reabilitare. Tot pentru vizitatori s-a realizat si o linie de telecabina speciala (sau lift pe plan inclinat, cu o linie), pe sina, actionata de niste greutati, care coboara odata cu urcarea turistilor, si dotata cu o statie de sosire si cu o platforma de primire turisti.
Cetatea de aparare a Devei a fost ridicata in secolul al XIII-lea, in timpul invaziilor mongole. De atunci, aceasta a devenit un loc de legenda, aparitia sa fiind pusa de unii povestitori pe seama zanelor. Varianta maghiara a legendei Mesterului Manole s-a tesut tot in jurul acestei fortificatii. Cetatea a putut fi ridicata doar dupa ce in zidurile ei a fost zidita o femeie. Daca vi se pare ca seamana mult cu legenda Mesterului Manole, aveti dreptate. Doar ca e vorba de versiunea sa maghiara. Povestea este aceeasi, doar ca Manole a fost transformat in Kelemen. O alta legenda spune ca fortareata era doar una din cele trei ridicate de tot atatea surori. Ridicata pe culmea dealului, fortificatia domina intregul orizont. Timp de secole, aici a fost o garnizoana militara care apara cetatea de sub deal de invadatori. Legenda spune ca, tocmai datorita pozitiei, Cetatea Devei nu a fost cucerita niciodata. Insa, oricat de frumoase ar fi aceste mituri, realitatea istorica este alta. De-a lungul secolelor a fost pe rand facuta cadou, cumparata, vanduta, asediata, cucerita, eliberata si, in cele din urma, distrusa de o explozie.
Ultima legenda a cetatii s-a nascut in 1849, odata cu sfarsitul unei alte epoci. La cateva luni dupa ce revolutionarii maghiari au cucerit-o, o explozie puternica a distrus mare parte din ziduri. Deflagratia a fost cauzata de aprinderea unor explozivi din depozit, iar tot legendele veacurilor ne relateaza ca aceasta ar fi fost provocata intentionat de putinii romani care o mai aparau si care nu au vrut sa o lase in mainile maghiarilor. Ruinele sale au devenit astazi monument istoric si va asteapta sa le descoperiti povestile pe viu si, de ce nu, sa explorati si frumoasele obiective de la poalele Dealului Cetatii. Asadar, descoperiti frumusetile iernii in calatorii si infrangeti gerul si viscolul aclamand frumusetile meleagurilor dacice sau romanesti actuale. (Razvan-Constantin Ciubotaru)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Cetatea_Devei_legenda_si_istorie_intr-un_frumos_cadru_natural/1]}