Buna ziua, dragi prieteni Dacic Cool. De curand am facut o excursie in Sibiu determinata de festivalul Art Mania Sibiu 2013, festival plin de momente culturale de exceptie, la care va invit sa participati la editiile viitoare, daca nu ati facut-o deja. Sibiul este o regiune de mare potential atat turistic, cat si cultural sau religios. Pentru aceasta mica excursie am decis sa ne cazam intr-un camping din localitatea Cisnadioara, aflata langa orasul Cisnadie si la aproximativ 12 km de orasul Sibiu. Si nu am regretat alegerea facuta. Am cautat liniste sufleteasca si relaxare ca sa se imbine cat mai bine cu Art Mania, cu zilele incarcate si cu o seara de concert, si asta am si gasit.
Cisnadioara iti ofera acea liniste de care ai nevoie pentru a-ti reincarca bateriile cu energie. Campingul la care am stat m-a fascinat de-a dreptul prin curatenie, liniste si tipic german. In campingul Ananas te intampina la receptie o draguta doamna nemtoaica, care iti explica conditiile de cazare si te impresioneaza cu bunatatea ei. Ai posibilitatea de campare in conditii optime, parking de rulote dotat cu de toate, cat si casute mici sau camere in stil bungolow. Mai multi straini decat romani, iar germanii veniti cu familia predominau. Am stat doua zile si ne-am fi dorit sa fie mai multe, dar cu siguranta vom reveni!
In a doua zi am inceput sa vizitam Cisnadioara, cu plecare din camping, unde erau indicatoare ca pe traseele montane pentru toti cei care nu stiau regiunea. Am vizitat o frumoasa biserica evanghelica, unde am ramas impresionati de linistea edificiului (desi se pregatea preotul luteran de o nunta) si de faptul ca oaspetii erau intampinati cu paine proaspata, lapte sau ceai. In regiunea Brasov-Sibiu-Mures sunt foarte multe biserici evanghelice fortificate, iar cea din Cisnadioara este a doua pe care imi fac timp sa o vizitez dupa Biserica Neagra din Brasov, desi am trecut pe langa multe altele.
Am continuat cu biserica noastra ortodoxa din localitate, diferita de bisericile ortodoxe pe care le-am vazut pana acum, in perfecta armonie cu atmosfera germana a locului. M-a frapat faptul ca, la bustul gol, un tip ce avea grija de biserica probabil sau chiar preotul asculta radio in altar. Sa fie oare un semn ca mai trecem peste unele rigori inutile si noi si facem un pas spre umanizare? Daca sunteti in zona, aveti un traseu turistic montan frumos, ce pleaca din centrul localitatii catre refugiul Rosengarten, de 3 ore si jumatate, traseu pe care sigur il voi face cand voi reveni!
De pe strada cetatii am urcat apoi catre biserica fortificata, care dateaza din secolele XII-XIII (comandata spre constructie de catre clericul de origine valona Gozelinus, primul proprietar, intre anii 1180 si 1200) si care reprezenta un refugiu pentru locuitorii Cisnadioarei din calea turcilor sau tatarilor cotropitori. Cladirea a fost de curand renovata si pastreaza doua urcari, ramase mai mult sau mai putin secrete in zilele noastre, prin spatele a doua ferestre interioare catre acoperis si turn. In zilele noastre, biserica fortificata serveste drept loc de vesnica odihna pentru multi soldati, subofiteri si ofiteri de origine germana cazuti in timpul Primului Razboi Mondial, majoritatea in anul 1916 (cel mai tanar soldat mort la doar 17 ani neimpliniti). Timp de secole, preotii si locuitorii din satele sasesti Cisnadie (Heltau) si Cisnadioara (Michelsberg) s-au certat pentru proprietatea asupra bisericii din deal, in zilele noastre avand castig de cauza orasul Cisnadie, care se ocupa de intretinerea edificiului, si cu ajutorul unei sume modice de 5 lei incasate de la vizitatori. Asadar, va recomand sa revedeti sau sa descoperiti si dumneavoastra o alta minunatie a tarisoarei noastre dragi. (Razvan-Constantin Ciubotaru)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Din_maretiile_tarii_Cisnadioara/1]}