Manastirea Horezu din judetul Valcea este un loc drag sufletului meu. Ii trec pragul adesea pentru a ma reculege si pentru a-mi „hrani” sufletul. E un ansamblu manastiresc monumental, sofisticat si fermecator in izolarea sa sublima. Acest ansamblu, care se intinde pe mai mult de trei hectare, include: manastirea propriu-zisa, Biserica Bolnitei, ctitorita de doamna Maria (sotia lui Constantin Brancoveanu), Schitul Sfintilor Apostoli si Schitul Sfantul Stefan. Fiecare dintre acestea pastreaza un farmec aparte. Manastirea te cucereste inca de cand ii treci pragul si descoperi prima incinta (exterioara), cu un corp de cladiri in partea dreapta destinat cazarii pelerinilor. Florile minunate din jurul tau (muscate, trandafiri etc.) te fac sa te opresti vreme de cateva minute pentru a le contempla frumusetea. Manastirea e o adevarata imparatie a florilor, un neant de culori si arome, o incantare vizuala.
Cea de-a doua incinta a manastirii adaposteste biserica mare, corpul de chilii si trapeza. In interior, biserica e deosebit de frumoasa! M-au impresionat in special amplul tablou din pronaos cu galerie de portrete infatisand pe Constantin Brancoveanu cu familia sa si scaunul domnesc frumos sculptat in lemn.
Nu ratati sa vedeti nici valoroasa colectie de obiecte si icoane bisericesti ale manastirii si nici biblioteca manastirii, care adaposteste 4.000 de volume din vestita biblioteca a lui Constantin Brancoveanu.
Curtea manastirii, cu tabloul florilor viu-colorate de fundalul alb al coloanelor, te incanta si iti odihneste sufletul si privirea. Arhitectura aminteste de manastirea de la Curtea de Arges, dar are in plus un pridvor tipic stilului brancovenesc, cu arcade sustinute de coloane impodobite de piatra. Este un stil aparte, lipsit de monotonie, decoratiile avand motive vegetale. Se spune ca numele manastirii este legat de huhurez, o pasare asemanatoare bufnitei, care traieste in zona. Legenda spune ca mesterii care au ridicat manastirea lucrau numai noaptea, cand cantau huhurezii, ca sa nu fie auziti de turci.
Pentru cei carora v-am starnit interesul, va mai spun ca Manastirea Horezu se afla situata la 50 km vest de Ramnicu Valcea, pe DN 67. La capatul acestui drum, va veti regasi linistea si bucuria de a trai fiecare clipa. (Roxana Paun)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Fortareata_din_inima_codrilor/1]}