Pentru cei care nu cauta sa isi faca cultura generala din balmajelile televizate ale unor asistente sau ale unor pseudo-vedete, exista posturi specializate in documentare valoroase. Unul dintre ele este National Geografic, care a difuzat un nou episod din Iti joaca mintea, cu un subiect care mi-a reamintit de o discutie cu un membru de partid care nu a fost in stare sa imi dea un argument serios de ce a intrat in partidul respectiv, care nici nu conteaza daca era la putere sau in opozitie, partid nou-infiintat sau asa-zis istoric. Omul era sustinator, fara functie de conducere, era un umil membru cu carnet, care nu era in stare sa motiveze de ce a intrat in partid decat cu… imi place de aia!
Ei, bine, episodul din Iti joaca mintea se bazeaza exact pe placere si pentru conformitate am sa las textul difuzat in emisiune: Simti incantarea succesului sau agonia infrangerii? N-ai castigat si n-ai pierdut nimic! Obligandu-te sa alegi o echipa, ti-am pacalit creierul ca sa fie competitiv. Cand iti sustii echipa favorita, nu castigi bani sau trofeu si nu pierzi cand ei pierd. Dar creierului tau ii place sa se implice ca si cum ai concura tu! Creierul tau simte placerea prin simpla competitie si se implica in joc de dragul jocului!
Sa fie asta una dintre explicatiile de ce romanul, obligat zeci de ani sa intre intr-un singur partid si ala comunist, intra, in democratie, in partid?! Exista, desigur, insi care intra pentru ca sunt disperati sa faca bani, sa aiba putere, care adora sa se foloseasca de ceea ce considera ei prostime, dar ce motivatie, in afara de cea cu placutul, poate sa aiba un simplu membru, care nu va ajunge niciodata la ciolan, la licitatiile dedicate, care nu va face niciodata afaceri pe firma lui cu partidul din care face parte, cum fac destui borfasi?
Nevoia de dopamina ne poate face sa intram, ca un fel de chibiti, pentru a face galerie eligibililor de pe lista? Dar cum se explica nevoia si mai ciudata a celor care nu sunt membri de partid, sa voteze pentru unul sau altul? Si aici e placutul de vina, pentru ca, sa fim seriosi, mai nimeni nu citeste statutul partidului, nu urmareste fiecare actiune a partidului sau fiecare declaratie a unui sef de partid?!
In sprijinul teoriei cu placutul sunt si cifrele oficiale raportate de partide, la capitolul membri, acolo unde veti descoperi ca la fiecare membru de partid, care se considera ca si voteaza pentru partid, sunt cam 5 chibiti dovediti la urne, care voteaza acel partid doar din placerea mai sus mentionata. Practic, suntem la nivel de fotbal, ne alegem o echipa, o sustinem cu patima, dar nu ne afecteaza victoria sau infrangerea decat emotional, nu castigam sau nu pierdem nimic. Partid sau partida – aceeasi nevoie de… placere ?! (Florentin Deac, Foto: freeimages.com)