„La bine, la rau… pana cand moartea ne va desparti”, asa rasunau cuvintele preotului in somptuoasa biserica unde rudele isi sterg ochii plini de lacrimile emotiilor de fericire. Urmeaza florile, urarile de casa buna si petrecerea dedicate unirii iubirii. Nu, cu siguranta, aceasta nu este doar o scena dintr-un film romantic; majoritatea romanilor au trait, traiesc sau vor trai aceste momente magice. Ceea ce nu se constientizeaza de la bun inceput este imprevizibilul unei casnicii.
Anii trec, iar „borcanul cu miere” – asa cum spune o vorba din popor – se epuizeaza, iar atunci cand nu mai ramane nimic, invocam nepotrivirea de caracter sau infidelitatea, sau orice alte motive, si ajungem direct in sala de judecata, unde aceleasi rude, impartite de data aceasta in doua, aduc argumente sustinandu-si favoritul. Urmeaza ca strainul in haine negre, sobre – judecatorul – sa hotarasca cui ii vor ramane masina de spalat, copiii, frigiderul sau lenjeria creponata.
Iar daca printre elementele de partaj se afla si suflete, atunci ar trebui sa stiti ca in ultimii ani cabinetele de psihologie au dezvoltat, datorita cererii masive, programe speciale destinate copiilor ai caror parinti se despart. Cum am ajuns noi, romanii, sa desfacem atat de usor ceea ce se presupune ca numai Dumnezeu uneste? Ei bine, in perioada comunista, „celula familiei” era incurajata… poate ca este prea putin spus. Adevarul este ca erau mii de oameni care ramaneau in casnicii dezastruoase doar pentru ca sistemul comunist nu permitea atat de usor desfacerea casatoriilor.
Asadar, cu bune si rele, oamenii reveneau la viata de familie, invinsi de reguli si de birocratie. Dupa 1990, imediat ce libertatea a impanzit Romania cu idei democratice, un adevarat tsunami de divorturi s-a abatut asupra salilor de tribunal. Acum este mult mai usor… Statisticile arata ca in Romania rata divorturilor este intr-o continua crestere, in timp ce rata casatoriei a pierdut deja mult teren. Cele mai des invocate motive sunt: nepotrivirea de caracter, infidelitatea si, mai nou, facebook-ul. Aceleasi statistici sustin ca anual, in Romania, 37.000 de romani isi exprima dorinta de a-si dizolva casnicia.
Un lucru e sigur: nu poti constrange doi oameni sa ramana intr-o casnicie despre care ei cred ca nu mai merge, iar cei de la conducerea tarii noastre s-au gandit sa ajute, facand dizolvarea unei casnicii mai facila. Astfel, cine crede ca nu mai are un viitor alaturi de alesul sau aleasa sa poate sa se adreseze notarului. Procedura de divort nu mai trece astfel prin termene lungi, prin asteptarile din salile de judecata.
Cat despre cuplurile care hotarasc sa isi uneasca destinele, chiar daca istoricul divortului in Romania pare sa descurajeze, acestia trebuie sa stie ca se pot baza pe cursuri de lifestyle, care te invata cum sa fii tolerant si sa abordezi o atitudine concilianta in cuplu, iar daca esti persoana publica, nu uita sa faci din divort un eveniment trendy, care sa tina ocupata fiecare gospodina din tara. Nu uita sa apari la cat mai multe emisiuni si sa iti expui toate rufele murdare intr-un stil care sa ne faca pe noi, romanii de rand, sa uitam ca profesorii nu isi vor primi salariile sau ca spitalele se inchid, iar romanii mor cu zile, pentru ca pentru noi, romanii, criza financiara paleste iremediabil in fata unui divort monden. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)