Fara indoiala ca schiul este sportul momentului pentru noi, toti romanii care ni-l permitem, nu-i asa? Zilele acestea, eu am ales sa merg pe o partie mai putin cunoscuta ca sa imi ajut o colega profesoara cu niste copii invatacei intr-ale schiului. Am ales sa imi bat si eu capul cu ei si sa schiez si pentru mine, printre picatele, atunci cand imi mai permite timpul sa mai exersez o coborare la alpin, in favoarea unei vacante prelungite sau macar a unui weekend intr-o statiune de bani multi, cu renume si foarte aglomerata! De ce sa merg la schi de Craciun sau in perioada 1-15 ianuarie in aceste statiuni? Eu inca nu am gasit raspunsul la aceasta intrebare!
In dauna aglomeratiei si a banilor multi cheltuiti pe unele partii din Poiana, Predeal sau Sinaia, noi am ales linistea si frumusetea zonei Moieciu – Cheile Gradistei – Fundata. Acolo, la Cheile Gradistei, fie iarna, fie vara, vizitatorul are parte de un coltisor de rai, partii de fond, biatlon si o mica partie pentru schiul alpin adresata clientilor complexului! Mi-a fost dat sa il cunosc pe Domnul Garbacea, omul care a facut posibila aceasta perla a turismului romanesc. Mi-am dat seama ca este un om ca noi toti, simplu si cult, un om muncitor care a participat alaturi de angajatii sai la multe aspecte ale constructiei si amenajarii complexului, care nu s-a sfiit sa puna osul la treaba pentru a-si realiza visul. Domnia sa provine din zona Moieciu-Fundata si, spre deosebire de multi dintre consatenii sai care nu isi ridica partea dorsala din pat sau de pe scaun ca sa faca ceva util pentru sine sau comunitate, ci pleaca la oras sau afara in cautare de mai bine, el a reusit sa faca ceva minunat cu ajutorul lui Dumnezeu!
Cum spuneam, o colega m-a chemat in ajutor si am raspuns pozitiv, stiind cat este de greu sa lucrezi cu copiii si mai ales atunci cand grupele sunt foarte numeroase. Astazi am exersat diferite stiluri de oprire pentru schiul alpin, punand accent pe „S”-urile largi si oprirea in „V” intors.
In general, schiul alpin reprezinta un pericol foarte mare de accidente pentru copiii incepatori sau cu un nivel mediu de pregatire din cauza pierderii echilibrului, a starilor diferite de agregare ale zapezii care se pot schimba chiar si de cateva ori pe zi si a aglomerarii de pe partiile noastre principale. Chiar zilele trecute mi-a fost dat sa vad cum un tanar licean din Bacau isi accidenteaza sever un coleg cazut pe partie in fata sa, pe partia “Sub Teleferic” din Poiana Brasov, sectionandu-i practic acestuia un obraz si o zona a gatului.
Astfel am realizat, si ar trebui sa o facem cu totii, ca nu toti copiii sunt facuti pentru schi. Parintii si antrenorul sau profesorul trebuie sa constientizeze atunci cand copilul nu e pregatit pentru acest sport sau cand vrea sa renunte.
Vacante placute si distractie faina pe la munte dragi cititori Dacic Cool. (Angi)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/La_schi_in_frumoasele_noastre_statiuni/1]}