Noul proiect al legii invatamantului are, fara indoiala, multe aspecte care ar putea fi catalogate drept pozitive, daca ar beneficia de norme clare si detaliate de aplicare si de fondurile necesare. Din pacate, asa cum apar in lege, chiar si ideile bune risca sa nu produca decat un haos inutil. Haos produce oricum simpla discutare a legii, caci este inadmisibil ca legea invatamantului sa fie schimbata in fiecare an. Alte masuri sunt absolut iresponsabile, precum abolirea autonomiei universitare care ne arunca direct in anii dictaturii comuniste. Apoi plasarea scolilor sub autoritate locala, atat din punct de vedere al numirii directorului si profesorilor, cat si din punct de vedere al stabilirii programei scolare, reprezinta, in conditiile actuale ale Romaniei, o adevarata catastrofa.
Pe langa faptul ca din experienta ultimilor ani acest sistem inseamna o cumplita politizare a scolii, noua lege lasa scoala la dispozitia unor foruri locale care nu au nici o competenta si nici o responsabilitate, asa cum s-a vazut si din descentralizarea spitalelor. Prin urmare, din punct de vedere practic discutam de sfarsitul scolii romanesti… In cazul spitalelor impactul a fost mult mai mic deoarece factorii locali nu se pot amesteca in actul medical, ci doar in probleme de finantare. In cadrul scolii, ei se pot amesteca in continutul insusi al invatamantului, iar profesorul devine, in multe situatii, sluga unui primar agramat.
Lista aberatiilor acestei legi este aproape nesfarsita. Dar problema centrala a legii care, de altfel, o justifica in mare masura si care este cauza acestei aberante grabe de a o introduce, prin asumarea raspunderii, in conditiile in care ea era oricum in faza avansata in dezbaterea comisiei senatoriale o reprezinta santajul UDMR-ului, care ameninta cu iesirea din coalitie, adica cu sfarsitul guvernarii Boc… Se pune atunci intrebarea, cui servesc prevederile de care este interesat UDMR-ul? Pe scurt, acestea prevad ca limba romana sa devina pentru minoritati echivalentul unei limbi straine, iar geografia si istoria Romaniei sa fie studiate dupa manuale speciale, in limbile materne. Adica ei vor invata o istorie si o geografie diferita a Romaniei si, in acelasi timp, practic vor ajunge sa nu mai stie romaneste. In primul rand, Romania nu va mai avea o istorie si o geografie a statului, ci diferite istorii sau geografii in versiuni liber constituite, dupa interesele si opiniile fiecaruia. Apoi, maghiarii, care nu vor mai sti romaneste, ce sanse vor mai avea intr-o Romanie care ar continua sa reprezinte un stat national? In mod cert, aproape nule. Asta inseamna transformarea comunitatii lor in adevarate ghetouri. Groaznic si inadmisibil! Atunci ce ar trebui sa intelegem? Urmareste oare UDMR-ul un asemenea rezultat? Cred ca putem raspunde simplu. In mod cert, NU! Atunci care este interesul? Pentru cine a urmarit cat de cat declaratiile lui Laszlo Tokes din ultimul an, probabil ca este clar… Interesul este simplu. Crearea unei situatii evident inadmisibile in care sa apara pentru toata lumea cu claritate ca unica solutie o reprezinta crearea unei autonomii teritoriale, perfect indreptatita si de drepturile legitime la conditii civilizate de viata si de sansa profesionala a comunitatilor respective, cat si de chiar istoria si geografia acelor meleaguri consfintite prin chiar manualele lor scolare. Pentru a nu mai vorbi de starea de spirit a populatiei intr-o astfel de situatie.
Daca, astazi, la indemnul lui Laslo Tokes, ca maghiarii sa iasa in strada pentru a-si cuceri independenta, prea putini s-au aratat dispusi sa-i urmeze apelul, dupa adoptarea acestei legi, dupa nu foarte mult timp, reactia lor va fi cu totul alta. Astfel, prezenta lege reprezinta o adevarata bomba cu efect intarziat. In final, ea se va constitui intr-o versiune noua a Dictatului de la Viena. In ce masura politicienii nostri sunt constienti de ceea ce fac, e greu de spus… Dar, sincer, nici nu cred ca ii intereseaza. Cine mai are timp sa se gandeasca la altceva decat la propriul interes de moment? Faptul ca noi, societatea in ansamblul ei, asistam impasibili la aceasta tragedie, este insa mult mai grav… Pentru ca o tara careia nu-i mai pasa de propriul viitor este cu adevarat pierduta. Fara indoiala, stramosii se zvarcolesc acum in mormintele lor. Dar nu cumva sa ne ajunga blestemele lor!
Drepturile minoritatilor trebuie respectate cu sfintenie. Toti cetatenii trebuie sa aiba drepturi egale, iar discriminarile – indiferent ca sunt negative sau pozitive – sunt la fel de periculoase prin consecintele lor. In privinta drepturilor minoritatilor exista norme europene clare pe care in general noi le-am respectat si pe care trebuie sa le respectam, atat in litera, cat si in spiritul lor. Ar fi insa preferabil sa ne abtinem de la masuri originale. Am vazut unde ne-a dus o tranzitie originala. Nu e cazul sa experimentam acum si o politica originala a minoritatilor. (Gheorghe Munteanu)