De ce nu facem sport? Chiar nu mai avem timp pentru asa ceva? Sau suntem prea lenesi, prea comozi? Romania nu sta prea bine la capitolul sport, in caz ca nu stiati, si nici la capitolul obezitate, e pe locuri fruntase. Stim cat de important este sa facem sport, stim ca este sansa noastra pentru sanatate si frumusete pana la adanci batranete, si totusi nu facem. Ne propunem sa facem sport, ne facem planuri pentru a doua zi, cu entuziasm chiar (vorbesc si din proprie experienta), dar intervin alte probleme, alte activitati si ne piere tot cheful.
Copiii nostri, din pacate, duc o viata sedentara, prefera sa stea mai mult la calculator, sa se joace, decat sa faca sport. Iar pe noi, adultii, stresul cotidian, problemele de zi cu zi, grijile ne impiedica sa facem miscare atat cat am vrea si nu mai gasim timpul necesar pentru a face acest lucru sanatos pentru organism. Trebuie sa ne gandim insa ca prin miscare eliminam stresul din viata noastra, anxietatea si mai uitam de probleme. Prin miscare se elimina toate energiile negative! In plus, aratam mai bine (fizic vorbind), ne mentinem sanatosi atat fizic, cat si psihic si ne lungim viata! Miscarea fizica este cel mai bun energizant posibil!Poate ca nu stiati, dar exercitiile fizice ne ajuta extrem de mult in lupta contra efectelor imbatranirii. Un studiu realizat de oameni de stiinta ai unei Facultati de Medicina din cadrul unei celebre Universitati din SUA a aratat cat de mari sunt beneficiile miscarii fizice regulate. Cercetarile s-au intins pe o perioada de 25 de ani, iar subiectii studiului, care au dus o viata activa mai mult timp, s-au confruntat cu un numar mult mai mic de afectiuni medicale decat persoanele sedentare si cu 50% mai putine riscuri de a muri in jurul varstei de 60 de ani. Atentie, insa, beneficiile pe termen lung apar ca urmare a minimum 4 ore de miscare fizica pe saptamana, spun cercetatorii! In plus, miscarea constanta previne pierderea de masa musculara care apare odata cu inaintarea in varsta.
Si beneficiile nu se opresc aici… lista continua! Exercitiile fizice ne ajuta sa avem o silueta frumoasa si supla si stim foarte bine ca, daca vrem sa slabim, o dieta fara exercitii fizice n-are rezultate, sau daca are, are doar pe termen scurt. Si daca miscarea e sanatate curata, atunci de ce sa ne privam de ea?!
Miscarea fizica reduce riscul de a face osteoporoza, diminueaza stresul, combate depresia, imbunatateste starea de spirit, reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer, creste capacitatea de concentrare, memorare si invatare si optimizeaza activitatea cognitiva. De asemenea, imbunatateste viata sexual, si aici femeile sunt cele care au de profitat, intrucat exercitiile fizice stimuleaza secretia de estrogen.
Problemele de digestie si de tranzit intestinal isi gasesc rezolvarea in putina miscare (30 de minute pe zi), iar metabolismul si functiile endocrine sunt reglate. Problemele pielii, bolile autoimune se amelioreaza prin miscare, iar procesul de detoxifiere este stimulat. Totodata, prin miscare se reduce riscul aparitiei cancerului si al atacurilor cerebrale sau coronariene. Si pentru ca tot am adus in discutie cancerul, aceasta boala crunta, exista si terapii prin miscare pentru bolnavii de cancer, terapii care ii ajuta semnificativ.Miscarea poate imbraca diverse forme, de la mers pe jos pana la alergat/jogging, dans, aerobic, fitness, exercitii usoare de gimnastica facute in casa, mers pe bicicleta sau cu rolele si cate si mai cate. Ne alegem fiecare ce ne place sa facem, ideea este sa facem miscare in mod constant! Mie-mi place sa merg cu rolele, cu trotineta si cu bicicleta. Cel mai mult cu bicicleta! Nu am timp atat cat as vrea, dar in timpul liber ies si fac miscare.
Toamna si iarna, insa, nu e tocmai placut sa iesi la plimbare pe role sau cu bicicleta; e frig, ploua, ninge, asa ca renunt. Nu mai zic ca lenea e prea mare sa alerg 15-20 de minute dimineata, mai ales ca de abia ma trezesc. De multe ori mi-am propus asta si niciodata n-am reusit; mai alergam cateodata seara, cand eram chitita si pusa pe fapte mari, dar nu ma tinea prea mult. Abdomene si gimnastica usoara, nici atat… poate doar in anumite momente, cand tot asa, ma apuca „febra” sportului. De multe ori m-am gandit sa ma duc la sala, am zis ca, daca-mi fac un abonament, poate ma tin de treaba. Nici poveste, acum ziceam ca merg, peste cateva clipe ma razgandeam, pentru ca stiu ca n-am timp. Asa ca cea mai buna solutie, m-am gandit eu, ar fi sa-mi cumpar niste aparate de fitness acasa: o bicicleta, un stepper sau poate o banda de alergat. Numai bine ca intre timp am si primit cadou un stepper, asa ca m-am apucat de exercitii si am inceput in forta. Incerc sa nu mai mananc asa multe dulciuri (asta e cel mai greu pentru mine), sa evit junk food si sa mananc mai putin seara. In asociere cu exercitiu fizic, iau si niste suplimente alimentare: Bio-Cla Booster (care transforma grasimea in masa musculara si ajuta la mentinerea balantei intre masa musculara si grasimea din organism).
Cred ca inceputul e mai greu atunci cand iti propui sa-ti schimbi stilul de viata (la fel ca atunci cand te lasi de fumat, e greu in primele zile), dar apoi devine o obisnuinta, o rutina si de data aceasta putem spune ca este o rutina sanatoasa, cu multe beneficii pentru organism. Nu uitati: Miscarea face bine! (Andreea Lazar)