La doar 1,5 km de tumultul orasului Suceava, pe dealul cunoscut de locuitori sub numele de Septilici, la o inaltime de 80 m fata de lunca Sucevei, se mai vad cateva ruine dintr-o cetate construita in timpul lui Petru I Musat. Locul este unul impanzit de oameni, mai ales vara cand toti cauta o oaza de racoare si un loc unde sa-si savureze mititeii si aripioarele, unde sa-si aseze gratarul si sa poata admira de sus feerica panorama a zonei nordice a orasului. Putini stiu ca acolo, langa pietrele acelea pe care unii le folosesc drept lacas al focului pentru gratar, a fost o cetate… una care a purtat in ea o poveste de curaj, de biruinta, de dragoste de pamanturile acestea. Putini stiu ca odinioara, pe acele meleaguri, Cetatea Zamca era un obiectiv amplasat strategic, pe culmea dealului Zamca, pentru a avea vedere la drumurile din zona de nord si vest.
Cetatea Zamca avea forma de romb, in colturi trona solemn cate un turn, construit, la fel ca si zidurile (lungi de circa 36 m), din bolovani de cariera nefasonati. Din pacate, din cele patru turnuri, atat de impozante altadata, n-a mai ramas decat unul, dar si acesta este la nivel cu solul. Descoperirile arheologice spun ca aceasta cetate a fost una foarte bine pusa la punct, construita cu detalii care trezeau invidie la acea vreme. Filele istoriei arunca vina distrugerii asupra lui Alexandru cel Bun, insa nu se stiu precis motivele demolarii acestui edificiu. Unii spun ca a demolat-o pentru ca terenul pe care era construita nu era unul stabil, in zona fiind foarte multe alunecari de teren, altii spun ca voievodul nu a considerat-o atat de importanta ca amplasare strategica.
Cetatea Zamca a fost construita in aceeasi perioada in care a fost construita si Cetatea de Scaun – o cetate strategica cu o importanta deosebita in istoria apararii Moldovei si, in momentul de fata, un obiectiv turistic esential al judetului Suceava. Eclipsata de impozanta si importanta Cetatii de Scaun, Cetatea Zamca a fost mereu un obiectiv secundar, fapt dovedit de istorie.
Daca despre alte cetati exista scrieri in operele acelor vremuri, despre existenta acestei cetati nu exista nici o dovada scrisa. Ruinele, desi s-au aflat in atentia autoritatilor locale de nenumarate ori, sunt ignorate. A existat ideea infiintarii unui parc de promenade din care sa faca parte si aceasta zona, insa totul a ramas o simpla idee. In fiecare vara, locul este invadat de localnici. E un loc de relaxare, un loc care ofera o frumoasa priveliste de la inaltime, dar, din pacate, un loc in care istoria este ignorata, un loc pentru care trecerea timpului inseamna uitare. O dovada ca acest monument istoric este lasat prada uitarii este si faptul ca nu exista un traseu amenajat pe care turistii sa-l urmeze pentru a ajunge acolo, de aceea vizitatorii sunt in majoritate localnici, suceveni care stiu sa ajunga la ruinele cetatii Zamca, plecand de la Manastirea Zamca, pe cararea din padure.
Desi in 2004 ruinele acestei cetati au fost declarate sit arheologic si au intrat astfel pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava, nu doar ca nu exista nici un indicator care sa le semnaleze eventualilor turisti existenta acestui monument, dar acesta nu este protejat in nici un fel. Daca deseori se spune despre zidurile unei cetati ca emana istorie, despre ruinele Cetatii de Apus a Sucevei nu se poate spune acelasi lucru. Ea este, mai degraba, o cetate ale carei ziduri au fost silite la o eterna tacere. (Rodica Puscasu)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Misterul_unei_cetati_pierdute_Cetatea_de_Apus_a_Sucevei/1]}