Asa cum cercetarile au dovedit-o, Histria reprezinta cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei, intemeiat de catre colonistii greci la mijlocul secolului al VII-lea i.H. si cu o evolutie neintrerupta timp de 12 secole. Histria se afla in cadrul rezervatiei naturale si biologice Delta Dunarii, zona protejata si cercetata in egala masura de specialisti care lucreaza in domeniul biologiei, conservarii mediului. Cetatea a fost identificata in 1868 de catre arheologul francez Ernest Desjardins. Muzeul Histria, infiintat in 1982, este acum renovat si expune piese de arheologie greaca, romana, bizantina, provenind din cercetarile de la Histria si din imprejurimi: amfore, inscriptii, vase ceramice, sticla, basoreliefuri elenistice, documente epigrafice.
Peste tot in muzeu poti vedea fragmente din ce erau odata coloanele diferitelor cladiri, pietre pe care sunt sculptate diferite zeitati grecesti si romanice, numeroase opaite, vase reconstruite, bijuterii din os, instrumente folosite la diferite mestesuguri. De la ghizii muzeului am aflat ca primii locuitori ai cetatii au fost grecii, care au denumit localitatea dupa Dunare (grec Istros), si dovezile ramase de la acestia sunt fragmente din fostele altare inchinate zeitei Afrodita, protectoarea orasului, zeului Apollo. Din perioada greaca a ramas in cetate „zona sacra”, cu templele lui Zeus si Afroditei. Cetatea face parte din Patrimoniul UNESCO.
Programul de vizitare: vara, zilnic, intre orele 9.00-20.00, si iarna, zilnic, intre orele 9.00-17.00, pretul unui bilet fiind de 12 lei. (Iulia Dragan)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Muzeul_Arheologic_din_Histria/1]}