In aceasta vara am avut o mica vacanta la Tulcea si pentru ca sunt pasionata de etnografie am tinut neaparat sa vizitez si Muzeul de Etnografie si Arta Populara. Acesta isi are sediul in fosta cladire a Bancii Nationale a Romaniei – Agentia Tulcea, cladire construita la inceputul secolului XX. Muzeul ne-a fost prezentat de o doamna care se implica cu multa daruire si pasiune. Parterul cladirii este, deocamdata, in curs de amenajare, iar la etaj se desfasoara colectia de arta populara si etnografie, care este alcatuita din aproximativ 8.000 de piese.
M-a impresionat in mod deosebit colectia de stergare. Acestea sunt tesute manual in razboi, cu bumbac si borangic, iar la capete au motive traditionale colorate, pasari, flori, animale. Au forma dreptunghiulara sau patrata. Aceste stergare se foloseau la impodobirea peretilor cu ocazia sarbatorilor din familie, nunta sau botez, apoi erau pastrate ca zestre. Doua incaperi sunt amenajate in stil romanesc, casa curata, patul asternut cu cuvertura crosetata, lada de zestre, piese de mobilier pictate si tinda, spatiul pentru activitatile cotidiene.
Diversele mestesuguri casnice sunt reprezentate de obiecte ca: razboiul de tesut, masina de cusut, melita pentru prelucrarea canepii etc. Costumele locuitorilor aromani, turci, greci, rusi si ucraineni care s-au stabilit pe teritoriul Dobrogei sunt si ele expuse. Locuinta temporara a populatiei aromane era de fapt un cort confectionat din tesaturi groase din lana sau par de capra, care tineau cald iarna si racoare vara, folosit in timpul transhumantei. Imbracamintea aromanilor era compusa din foarte multe piese, ei purtau fustane si chiptare, femeile se impodobeaua cu bijuterii: margele, cercei, cingatoare cu paftale, confectionate din aliaje de argint, iar barbatii aveau ca singura bijuterie lantul pentru briceag.
Aici am vazut o covata asezata pe verticala si cateva fuse cu fire colorate. Acestea se agatau undeva sus si prin rasucirea lor in covata, dupa anumite reguli, se obtineau snururi decorative folosite la imbracaminte. Intr-o alta incapere sunt prezentate elemente de arta populara si port ale turcilor, tatarilor, bulgarilor si grecilor. Materialele folosite de turci si tatari sunt viu colorate, rosu, roz, mov, lila, cusaturile sunt facute cu matase, iar costumele au aplicatii cu fir auriu sau argintiu. In camera alocata populatiei slave am vazut pentru prima data o lejanca, adica o soba folosita pe post de pat. In ea se facea focul cu coceni, fumurile erau astfel dirijate pentru a pastra o temperatura constanta. Peste ea se aseza o patura. Barbatii rusi-lipoveni si ucraineni poarta rubasca si brau, iar femeile, fusta si au o legatura pe cap, specifica femeilor casatorite. Culorile folosite sunt vii, iar motivele florale.
Exista si o colectie a vaselor de metal (din arama, fier, plumb sau argint): samovar, ceainic, farfurii, cani, ibric, tava, prajitor si rasnita de cafea, lighean, cratita, vase pentru cultul crestin si musulman. Doua sali sunt amenajate ca si camere cu interior urban de la inceputul secolului XX, o servanta cu fotografii de familie, inramate, o masuta cu fata de masa crosetata, scaune cu spatar, dulap pentru haine, telefon, patefon functional, o lampa care poate fi coborata si urcata la tavan cu ajutorul unui lant.
In curte este spatiu expozional pentru ateliere mestesugaresti:
– Prelucrarea lemnului, cu uneltele specific: bancul de lucru, rindeaua.
– Prelucrarea fierului, cu nicovala si foalele care atataua focul.
– Unelte si dispozitive pentru pescuit, apicultura, pomicultura, prelucrarea semintelor, viticultura, morarit, olarit, prelucrarea stufului.
– Mijloace de transport: roaba, caruta, barca.
Foarte interesant mi s-a parut un filtru de apa, un recipient tronconic din piatra spongioasa in care se punea apa, iar dedesubt o galeata. Pe parcursul catorva ore, apa trecea prin porii pietrei si in galeata se aduna apa filtrata. Nu ratati sa vizitati Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Tulcea, care este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Delta Dunarii. (Viorica Axinte)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Muzeul_de_Etnografie_si_Arta_Populara_din_Tulcea/1]}