Deschid aceste randuri prin a va spune ca suntem o tara dominata de traditii si obiceiuri care se mentin cu ajutorul Bisericii Ortodoxe si prin viu grai de la bunica lu’ bunica, la bunica si mai apoi la nepoti… Stop. Cam aici se incheie lucrurile in ziua de azi, pentru ca intr-o proportie din ce in ce mai mare generatiile, cu cat sunt mai tinere, cu atat lasa obiceiurile sa se duca pe apa Sambetei sau, si mai rau, le defaimeaza intr-un hal de iti vine sa te iei cu mainile de cap. Posturile de televiziune din ziua de azi, asa-zis nationale, parca sunt in cea mai rea zodie din istoria lor, iar internetul a devenit mai liber ca niciodata, problema e ca e plin de incultura, can-canuri si subiecte puse acolo doar pentru a creste numarul vizitatorilor.
Noi, cei nativi din tarisoara asta ne mai regasim ca acum 15-20 de ani doar pe la tara, in locuri retrase, unde ocupatiile ca lucratul pamantului sau cresterea animalelor mai au inca un rol important. Acolo se mai pastreaza inca unele datini neintinate! Imi lipseste uneori vremea cand schimbam scrisori si rupti de toropeala ne iubeam aiurea in strada. Acum cu trei „w” te vezi cu toti necunoscutii din Iran, Australia, Paris sau din Honolulu si cunosti astfel oameni pe care ii consideri prieteni adevarati, pe facebook bineinteles.
De Sfantul Andrei si 1 Decembrie, anul trecut, am petrecut cu totii, ca doar era liber pentru aproape tot romanul. Toti ne-am mandrit prin oras cu steaguri la balcon sau pe masina, care mai de care mai patrioti, am mancat vesnica fasole cu ciolan si am iesit la un ultim gratar pe langa Brasov, cat a mai fost vreme buna. Dupa asta insa am ramas cu sufletul gol si am uitat ca ar fi fost frumos sa daruim, ca si cel sarac sa petreaca la masa in perioada de sarbatoare, sa nu lasam dupa noi prapad la gratar sau prin paduri, iar pe strazi, cu frumoasele drapele arborate, sa nu aruncam gunoaie sau sa defaimam institutii.
A urmat Craciunul. Tot romanul si-a luat brad natural ca sa ii miroasa in casa, de parca o cetina la icoana sau la usa nu era destul. Un brad artificial si un ulei aromatic de brad ar fi facut minuni si ar fi salvat si o gramada de bani. Dar multi dintre noi am umplut buzunarele traficantilor de pomi sau ale Regie Locale a Padurilor (care in alti ani dadea brazii gratis brasovenilor mai putin instariti), ne-am ales cu ace prin toata casa apoi si i-am abandonat frumos in stive pe langa tomberoane dupa Sfantul Ion. Ipocrizie nu obicei, atunci cand dai milioane pe un brad nordmanian. Craciunul nu asta inseamna, ci impacare cu tine, cu cei din jur, cu Dumnezeu.
Ursi, capre si benzi de Mosi Craciuni au umblat pe strazi pentru bani, tigari sau bautura intr-un chef prelung, de la inceputul lunii decembrie pana dupa Sfantul Ion. Datina! Care datina? Obiceiul frumos s-a pierdut de mult, acum e ziua mersului cu bidonul de 5 l taiat pentru a scoate un leu de la trecator pe strazile orasului sau mai nou de la balcon!
Asadar, romani, decat astfel de obiceiuri, mai bine fara, si as vrea ca macar pentru un an sa schimbam fiecare cate ceva pentru a reveni la normal si abia apoi sa speram cu sufletele curate la o Romanie mai frumosa si mai apropiata ca atunci, in anii bunicilor nostri, fara de grijile societatii actuale. (Razvan-Constantin Ciubotaru)
{yoogallery src=[/images/stories/Dacicool/Romania_Mea/Articole/Obicei_versus_normalitate/1]}